Кои са най – важните витамини и минерали за жените

1
Добави коментар
plamiii
plamiii

Витамините и минералите са жизнено необходими за функционирането на целия организъм.

За да бъдем здрави трябва да доставяме на тялото си ежедневно необходимата порция микроелементи, витамини, фибри, антиоксиданти, омега 3 мастни киселини.

Нуждите на жените от витамини се различават от тези на мъжете. В различни етапи от живота си жената има необходимост от различни хранителни вещества, като нуждите се засилват при стрес, отпадане на организма, здравословни проблеми, бременност, напреднала възраст.

Кои са основните витамини и минерали, необходими за здравето и красотата на жената?

– Витамин A – важен е за здравето на очите, състоянието на косата, кожата и ноктите. Освен това стимулира имунната система и производството на червени кръвни телца. Недостигът на витамин A може да доведе до често боледуване, инфекции и дефекти на плода по време на бременност.

– Витамини от група B – жизнено важни са за редица процеси в организма – регулират нервната система и намаляват стреса, помагат при храносмилателни смущения, анемии, чернодробни заболявания. Участват в обмяната на веществата и намаляват високия холестерол. Витамин B7, наричан още биотин е особено важен за поддържането на здрава кожа, коса и нокти. Помага при силен косопад.

– Витамин C – силен антиоксидант, стимулира имунната система, предпазва от стареене на кожата, намалява риска от сърдечни заболявания, помага за по – бързото зарастване на рани, намалява стреса.

– Витамин D – необходим е най – вече за здравето на костите и зъбите. Особено важен е по време на бременност, както и след 40 – годишна възраст на жената, когато нараства опасността от остеопороза.

– Витамин E – има антиоксидантно действие, предпазва от сърдечни заболявания и някои видове рак.

– Витамин K – има важна роля за здравината на костите и кръвоносната система, предпазва артериите.

– Цинк – важен е за работата на имунната система, участва в лечението на акне, предменструален синдром, депресия, очни заболявания.

– Фолиева киселина – понижава риска от увреждания на плода по време на бременност, предпазва от анемия, намалява нивото на стреса и умората.

– Калций – нужен е за здравето на костите, зъбите, ноктите.

– Селен – укрепва имунната система, предпазва от рак, намалява възпаленията.

– Магнезий – понижава високото кръвно налягане, намалява риска от диабет, остеопороза и сърдечни заболявания. Също така успокоява мускулните крампи и намалява спазмите по време на менструация.

Пълноценното хранене е много важно, но често натовареното ежедневие е причина за хранене „на крак”, липса на разнообразие, а и качеството на храните през последните години е доста понижено. Затова на помощ идват хранителните добавки!

Източник: womens.bg