Данък „уикенд“ все пак ще има

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Данък “уикенд” ще бъде въведен чрез наредба на Министерството на финансите. В нея се поставя изискване да се върне пропорционално възстановеният данъчен кредит върху стоки и услуги, ако се използват едновременно за лични и служебни цели, съобщава БНР.

По-рано финансовото министерство се опита да прокара промяната през законови текстове, но те бяха отхвърлени от парламента. В проекта на наредба не се посочват прагове, както беше в отхвърлените текстове.

„Съгласно европейската директива с ДДС се облагат задължително всички, ползвани за лични нужди активи и услуги. Това, което ние настоявахме, беше собствениците да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение. Министерството на финансите изготви методиката, така че данъчните да не прилагат “творчески” това ДДС. Това са нещата, които се отхвърлиха в пленарна зала, а те всъщност имаха за цел да подпомогнат бизнеса и по един и същи начин да се прилага законът”, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.