Магнезий за какво помага?

1
Добави коментар
imotigenoff
imotigenoff

Магнезият заедно с калия, калция и натрия са основните елементи, необходими за правилното функциониране на организма на човека. Вашето тяло не произвежда този важен минерал. Поради това е необходимо ежедневно да консумирате храни, богати на магнезий.

ЗАЩО НИ Е НЕОБХОДИМ МАГНЕЗИЙ?

Магнезият играе важна роля в работата на сърдечно-съдовата система, нервната система, мускулите, бъбреците, черния дроб, жлезите, които отделят хормони и мозъка. Той се абсорбира през червата и след това с помощта на кръвта се транспортира до клетките и органите, където се съхранява.

Днес учените смятат, че магнезият помага в превенцията и лечението на много заболявания като астма, аутизъм, сърдечни заболявания, епилепсия, ХИВ / СПИН, множествена склероза, PMS и лупус.

СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА МАГНЕЗИЙ

Магнезият участва в различни реакции и функции на организма. Две трети или 60% от магнезия в тялото се намира в костите, 35% в сърдечния мускул и скелетните мускули, а останалата част в бъбреците, черния дроб и мозъка. Поради това симптомите при недостиг на магнезий са различни. Най-честите симптоми са:

Слабост или мускулни крампи;
Аритмия или ускорен сърдечен ритъм;
Главоболие;
Високо кръвно налягане;
Наддаване на тегло;
Депресия;
Гадене;
Липса на апетит.

Липсата на магнезий може да се определи чрез анализ на кръвта. Набавянето на магнезий под формата на хапчета или като хранителна добавка може да доведе до предозиране. При предозиране с магнезий симптомите са: диария, неразположение и сънливост. За да избегнете тези неудобства, не използвайте магнезий извън диетата, освен ако това не ви е казал лекар.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ДНЕВНИ НУЖДИ

Препоръчителните* дневни нужди от магнезий са:

Новородени (0-6 месеца) – 30 mg
Новородени (7-12 месеца) – 75 mg
Деца (1-3 години) – 80 mg
Деца (4-8 години) – 130 mg
Тийнейджъри (14-18 години) – от 360 до 410 mg
Мъже (19-30 години) – 400 mg
Мъже (31 г. и нагоре) – 420 mg
Жени (19-30 години) – 310 mg
Жени (31 г. и нагоре) – 320 mg
Бременни жени (19 години и нагоре) – 350 до 360 mg
Кърмачки (19 години и нагоре) – 310 до 320 mg

*Данни от World Health Organization

ХРАНИ, БОГАТИ НА МАГНЕЗИЙ

Повечето растения и ядки съдържат магнезий. Консумацията на слънчоглед, соя, ядки, тиквени семки, боб, леща или пълнозърнест хляб, зелена салата, морска риба, банани, киноа и шоколад повишава нивото на магнезий в организма.

Днес всички ние водим стресов живот, а магнезият подобрява настроението и помага при стрес. За да бъдете спокойни и дружелюбни, не пропускайте в менюто си да набавите храна, богата на този незаменим минерал.