Наистина ли знаете всичко за Коледа | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

1. Откъде идват Коледните песни?

Думата Carol вероятно произтича от френското „Carol“ „или латинското“ carula “, което означава кръгъл танц. Най- ранната известна песен за Мария и Исус е написана през 1410. За съжаление, до нас е достигнала съвсем малка част от нея. Както повечето песни от този период, тя е била предназначена „за домашна употреба“ – средновековните хора са я пяли в домовете си, а не в църквите. Пътуващите бардове популяризират коледните песни, като променят части от текста в съответствие с мястото, на което ги е заварил празникът.

2. Кой е вдъхновение за чичо Скрудж?

Чарлз Дикенс създава своя класически характер Скрудж, след като вижда надгробния камък на някой си Ебенезър Скрудж по време на посещение в Единбург през 1842 г. При всички положения, Дикенсовата „Коледна песен“ остава най- четената коледната история и днес, а базирания на чичо Скрудж анимационен герой Скрудж МакДък е най- богатият измислен герой за всички времена – притежава 65.4 млрд. долара

3. Кой пълни коледните чорапи?

Смята се, че историята за коледните чорапи произлиза от легендата за три сестри, които били толкова бедни, че не можели да се омъжат, защото не можели да си позволят никаква зестра. Тогава в коледната нощ Свети Никола от Смирна (предшественик на днешния дядо Коледа) пропълзял през комина и щедро напълнил чорапите им със златни монети. И те се омъжили…

4. Защо Коледа се празнува на 25 декември?

Защото папа Юлий I, епископ на Рим, обявява през 350г. 25 декември за официален празник и рожден ден на Исус. От своя страна, той е обявен за светец на Римокатолическата църква, а неговият празник е на 12.04.

5. Колко калории ще изконсумирме на Коледа?

Освен ако не сте Гринч и не обявите  Коледа за несъществуваща, можете да очаквате да изконсумирате около 7000 калории. Като се има предвид, че  препоръчителния дневен прием на калории е 2000 за жените и 2500 за мъжете, това е голям скок. Алкохол, газирани напитки, ядки, шоколади, пушени меса и традиционната вечеря с пуйка превръщат  празника в калорийна бомба за организма. Не се притеснявайте – винаги можете да си подарите карта за фитнес зала или да включите оставите тази възможност за Новата година.

6. Защо за Коледа се яде пуйка ?

В средновековна Англия основно ястие за Коледа е било паун или глиган. До началото на 1600 година пуйката започва да ги измества по време на големите банкети на Тюдорите. Не е изненадващо, че дебелият крал Хенри VIII е първият английски монарх, който има пуйка за Коледа. Скоро птицата се превръща в избор за домакинствата в цялата страна.

7. Каква е сделката с коледни елфи?

Коледните елфи – малките помощници на Дядо Коледа – често са изобразявани като зелено или червено облечени човечета с остри уши и остри шапки. Те са въведени първо през 1856 г. от Луиза Мей Олкът, американската авторка на „Малки жени“, които е завършила, но никога не е публикувала книга, озаглавена  „Коледни елфи“. В различните части на света те носят различни имена – в Исландия например те са Юле Ладс, а в Белгия и Холандия помощникът е един и се нарича Черен Петър.

8. Има ли Дядо Коледа червен костюм, или заслугата е на Coca-Cola?

Общото убеждение е, че маркетинговата машина на Coca-Cola е създала образа на Дядо Коледа в червено- белият костюм. Не е така. Преди Дядо Коледа на Coca-Cola да бъде създаден, Св. Никола, неговият предшественик, често се появява в илюстрации и стихотворения  облечен в червено палто. Той, обаче, често се описва като висок и мършав, а понякога дори плашещ – преди Coca-Cola дойде. През 1931 г. гигантът на безалкохолни напитки поръчва на художника Хадън Съндблом – Съни  да нарисува Дядо Коледа за Коледната рекламна кампания. Резултатът? Закръглен, щастлив човек с големи розови бузи, блещукащи очи и бяла брада, който познаваме и обичаме днес.

 

9. Какво символизират коледните цветове?

Традиционните три цвята на Коледа са зелено, червено и златно. Зеленото отдавна е символ на живота и прераждането; червеното символизира кръвта на Христос, а златното представлява светлина, богатство, както и кралските особи. 

10. Ще бъдете ли изоставени на Коледа?

Според анализираните от Facebook данни, две седмици преди Коледа е един от двата най-популярни периода за разпадане на връзки. Въпреки това, в Коледният ден е най-малко вероятно да се случи нещо подобно. Особена популярност добива напоследък т.нар. „празнична депресия“ – особеното състояние преди празник, което е свързано с досадата от задължението да видим всичките си роднини на куп, да посрещаме гости и да харчим за подаръци… И не на последно място, от факта, че чудо не се случва, въпреки доброто ни желание да го употребим. Разбира се, състоянието лесно може да бъде преодоляно – просто не очаквайте от празника повече от това, което е той. 

11. Откъде идва традицията на коледната елха?

Вечнозелени растения са символ на живота за древните култури в Египет и Рим. Те били типична украса за гръцкия фестивал Сатурналии, който се провеждал между 14 и 24.12. до началото на християнския живот. Тази традиция се преобразува в съвременната коледната елха през 16-ти век, първо в Германия, а от там и в целия християнски свят. Днес най- скъпата коледна елха се намира в  лобито на хотел Emirates Palace Hotel в Абу Даби. Високо е 13.1 метра дърво и е украсено със 181 скъпоценни камъка – диаманти, перли, смарагди и сапфири, всички предоставени от Халифа Хури, собственик на Style Gallery. За украсата са използвани и златни листа. „Самото дърво струва само 10 хил. долара, но бижутата върху него добавят още 11 млн. долара към стойността му“, казва генералният мениджър на хотела Ханс Олберц.

 

12. Защо хората се целуват под имел?

Митове за целувки под имела също са препратки към Сатурналиите, от които произтича и традицията за празникът да се подаряват подаръци. Други го свързват с една традиция, която произтича от друидите, смятат келтите и норвежците. Друидите вярвали, че растението имел има магически сили, използвали го за защита от зли духове, както и за лечение.

13. Каква е цялата врява около яйчения пунш?

Яйченият пунш, популярна коледна напитка в САЩ, най-вероятно произхожда от Англия. Някои казват, че произлиза от общ термин, използван за напитки, съдържащи ром. Добива популярност през 40-те години на миналия век. Традиционната напитка е съставена от сметана, захар, яйца, канела и индийско орехче за аромат, с добавка на бренди, ром, уиски, бърбън или водка. Въпреки, че е с високо съдържание на мазнини и холестерол, може да се приготви с обезмаслено или нискомаслено мляко.

14. Кой е написал Jingle Bells?

Най-известната в света коледна песен е написана от Джеймс Лорд Пиърпонт в механа в Медфорд, щата Масачузетс, дом на популярните състезания с шейна. Авторските права за нея са защитени от 1857г. С името «One Horse Open Sleigh». Песента всъщност е написана за Денят на благодарността, но добива голяма популярност и често се изпълнява и на Коледните празници.

15. Коледният бъдник

Една от най- странните коледни традиции идва от Каталуня. Там на коледният бъдник рисуват усмихнато лице, слагат му шапчица и по време на двете седмици, предшестващи празника, той седи на масата с останалите. През цялото време го хранят с ядки, плодове и бонбони, а на Бъдни вечер го бият с пръчки, докато пеят традиционни песни … кой знае защо.