Стромсексуален – какво е това?

1
Добави коментар
vassilena
vassilena

След метросексуалността и сапиосексуалността дойде моментът за стромсексуалността.

„След десетина година няма да има мъже и жени, а само един пол – чекиджии“, пророкува преди години непочтителния гуру на 90-те Ървин Уелш.

Независимо дали вярвате или не на автора на „Трейнспотинг“, новите времена донесоха нови представи и понятия в сексуалната област.
Интересното е, че обикновено новите думи по правило описват мъжкото поведение и ориентация. Помните ли метросексуалния мъж? Онзи, който готви, интересува се от изкуство, редовно се епилира и полира ноктите си. Е, той вече не е новост, достатъчно е лятно време да се разходите по улицата и ще се нагледате на гладко обезкосмени мъжки прасци, рамене и гърди, (които са на показ заради фанелките с дълбоки деколтета).
После додйде сапиосексуалността, или влечението към интелекутални особи, емблема на която стана Джордж Клуни, вечният ерегeн, който най-сетне се ожени при това за далеч по-умна от него жена.
Но думата беше за новите понятия, а ето го и новото попълнение: стромосексуален.

Идва от straight, т.е. с традиционна хетеросексуална ориентация и homo, тоест хомосексуална такава.

 

За ролята на Марк Чапман, убицеца на Джон Ленън, Джаред Лето напълня с 40 кг., но „Оскар“ получи за ролята си на трансескусален мъж

 

Живеем в ерата на хибридите, всичко се смесва, всичко се комбинира, този път е в услуга на бизнеса. Шоубизнеса по-точно.

Образци на стромосексуалността са актуални имена от киноафиша като Чанинг Тейтъм, Крис Хемсуърт, Робърт Патинсън, Том Харди, Джеймс Франко, Еди Редмейн, Джаред Лето.
Личните им предпочитания не са от значение, важна е обществената им подкрепа или симпатия към гей хората и ЛГБТ общностите.
Списание „Ева“ дава пример с актьора Чанинг Тейтъм, бял, хетеросексуален мъж, който през 2012 се снима за корица на мъжко гей списание и това се превръща в трамплин за кариерата му.  През последната година още шестима хетеро мъже са позирали за подобни списания.
Много от звездите съзнателно и преднамерено си изграждат двусмислен имидж, за да привличат и тази аудитория. Известен факт е, че гей общностите имат голямо влияние във фимовата индустрия, до степен всеки да трябва да се съобразява с тях.

 

Eди Редмейн в The Danish Girl
Според други източници нерядко актьорите и техните агенти и мениджъри съзнателно търсят подобни роли – например Джаред Лето взе Оскар за ролята си на транссексуален мъж в „Клубът на купувачите от Далас“, а сега и Еди Редмейн играе мъж, който сменя пола си оперативно, в The Danish Girl. В Холивуд има специална агенция – Karpel Group, която осъществява връзката между филмите и ЛГБТ аудиторията. „Преди време много актьори криеха, че са гей, и правеха всичко възможно, за да поддържат имиджа си на хетеросексуални, например Кари Грант. Днешните стромосексуални звезди са точно обратното“, казва шефът на въпросната агенция.
В Холивуд салоните за лазерна епилация са увеличили мъжката си клиентела с 35% и са добавили към портфолиото си от услуги процедури като мъжка бикини линия, трайно обезкосмяване на лицето и прочее. Същото важи за фризьорските салони, за маникюра и педикюра. Вече никой няма проблем да бъде заснет, докато му почистват веждите например, и снимката да бъде пусната в профила на салона в социалните мрежи.

 

Източник EVA