Белград аплодира Христо Бойчев

3
Добави коментар
moringa
moringa

Христо Бойчев с автомобила на Гетсби

◊ СЪБИТИЕТО

Броени дни преди Коледа известният ни драматург Христо Бойчев очарова белградска театрална публика с оригиналната си пиеса „Великият Гетсби” по едноименния роман на Фицджералд.

Великолепният театър Мадленианум показа премиерно „Великият Гетсби” на 18 декември 2015 г. За да са сред първите, които са видели невероятния спектакъл, не пропуснаха събитието цяла плеяда сръбски арт и бизнес звезди.

Сред гостите бяха известната поп изпълнителка Елена Томашевич, пианистът Никола Рацков и цигуларят Неманя Радулович, прочутото бизнессемейство Мадлена и Филип Цептер, екс-министърът на културата Небойша Брадич, както и редица звезди от кино- и театралните среди.

Великолепният кастинг на спектакъла е събрал най-обещаващите млади звезди на  сръбския театър, сред които блестят Иван Босилчич (Гетсби) и Тамара Алексич (Дейзи).

Великолепният жълт автомобил на Гетсби, станал негова емблема, който спря и дъха на публиката, е предоставен от музея за олд таймери в Белград. :-))

https://www.facebook.com/hbagency.hbagency

„Великият Гетсби” има твърдо изразена повествователна структура. Тази разказвателна структура е подходяща за кино, но не и театър. Театърът има други закони, на сцената трябва да се показва, а не да се разказва. Това е причината до сега да има 5-6 филмови реализации, а театрални почти няма или ако има, те са неудачни. Особено тежък проблем за театъра са прословутите градински партита, които Гетсби устройва в двора на двореца си. Без тях историята за Гетсби пропада, а как да създадеш това пиршество от стотици хора на сцената? За това съм много горд с моето драматургично решение на партитата, което си е мой патент.”, споделя Христо Бойчев в интервю за най-големия сръбския ежедневник „Политика”.