Истинският проблем с Кайло Рен

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

27 декември 2015 г. 14:00 ч.

Светослав Александров. Като цяло харесах седмия епизод на „Междузвездни войни“ – „Силата се пробужда“. Визуално филмът е добър, екшънът и престрелките са на ниво, а главните герои Рей и Фин са достатъчно интересни, за да приковат вниманието на зрителя. Но ако има нещо, което категорично не ми хареса, това е образът на главния антигерой – Кайло Рен. 

Внимание – след като натиснете бутона „Прочети още“, ще видите СПОЙЛЕРИ от „Силата се пробужда“! Малки спойлери, но все пак спойлери. Предупредени сте!

В англоговорящия свят има специфичен израз за децата на възраст между 1 и 3 години – „toddler age“. В българския език такова разделение не съществува, у нас се говори основно за деца и възрастни. Западняците отдавна са установили, че за децата на въпросната възраст е необходимо да бъде въведено специфично понятие, защото тя е твърде проблематична и са нужни специални грижи. Бебетата под една година правят основно три неща – ядат, спят и акат. Децата над тригодишна възраст са достатъчно разумни, за да разбират от думи и да им бъде обяснено кога едно нещо е добро за тях и кога не е. В „toddler“-възрастта децата не просто прохождат, приучават се да седят на гърне и т.н. – в тази възраст те започват да проявяват своя характер и своите емоции. Това е възрастта, в която детето непрекъснато иска това и онова и ако не получи нещото, което желае, изпада в нервни пристъпи, които могат да докарат до прединфарктно състояние по-чувствителните родители. В този период родителите трябва да са особено търпеливи и да научат детето си, че думата „не“ значи именно „не“ и че човек не може да получи винаги на момента това, което иска.

Щом в обществото бъде забелязан възрастен човек, който, ако не получи това, което иска, се вдетинява и изпада в нервни пристъпи, причината за това е ясна – родителите не са изпълнили своята възпитателна задача в „toddler“-възрастта. Подобни индивиди са изключително досадни и дразнещи. И именно сред тях се вписва новият антигерой от поредицата „Междузвездни войни“ – Кайло Рен. Същият, който започва да троши оборудването си със светлинния меч, ако подчинените му не се справят.

Кайло Рен е изключително инфантилен. За съжаление той няма потенциала да се превърне в нов Дарт Вейдър – фоновата му история е много незадоволителна.

В „Силата се пробужда“ Кайло Рен е роден под името Бен, син на легендарните Лея Органа и Хан Соло. Бен започва да изучава тайните на джедайското изкуство под ръководството на Люк Скайуокър, докато не започва да се възхищава на дядо си Дарт Вейдър. И така един ден Бен става зъл. Просто става зъл! Просто става зъл!

Няма нищо от интригуващата история на Дарт Вейдър, което поне малко да доближава историята на Кайло Рен. В „Междузвездни войни – Невидима заплаха“ двама джедаи – Куай Гон и неговият падуан Оби Уан, както и Падме Амидала, кралица на набу, акостират на планетата Татуин. Там те откриват момче на деветгодишна възраст, Анакин Скайуокър, което живее заедно с майка си в робство. След като е установено, че Анакин е изключително чувствителен към Силата поради рекорден брой мидхлориани в кръвта (всъщност е заченат от тях, без баща), Скайуокър е освободен и е отведен към Върховния Съвет на джедаите. Съветът първоначално отказва да му осигури джедайско обучение и едва по-късно отстъпва.

Орденът на Джедаите цели опазването на мира и следва много стриктни правила. Джедаят трябва да има много остър ум и да не бъде обвързан с нищо материално, за да може да поставя на първо място дълга си. Джедаите не могат да притежават собственост, за да не се възгордяват и нямат право да се женят, за да не поставят на първо място семейството си. Малките дечица, които са чувствителни към Силата, биват вземани за обучение още в неосъзната възраст. Анакин Скайуокър обаче е на деветгодишна възраст – това е достатъчно сериозна възраст, за да е привързан към поне едно нещо в този живот, в случая майката.

За младия Скайуокър е направено изключение поради едно-единствено нещо – той е толкова чувствителен към Силата, че се предполага, че може да е Избрания и да възстанови баланса в нея. Но опасенията на Съвета на джедаите се оказват основателни – в „Клонираните атакуват“ Анакин разбира, че майка му е в беда, отива да я спаси от плен на Пясъчните хора, но пристига твърде късно. Гневен, той избива всички Пясъчни хора – мъже, жени и техните деца. Отмъщението не е достатъчно, Анакин се чувства виновен, че се е провалил, понеже не е достатъчно силен и се заклева да стане велик.

Но истинското обръщане на Анакин към Тъмната страна настъпва в момента, в който се страхува, че съпругата му Падме Амидала може да умре. Сватбата между Анакин и Падме е второто джедайско правило, което бива престъпено относно младия Скайуокър. Превръщането на Анакин Скайуокър в Дарт Вейдър е продиктувано от желанието да спаси жена си, защото научава от Дарт Сидиъс, че е имало поне един Ситски лорд (Дарт Плагеус) със способност да контролира мидхлорианите, да удължава живота и да спасява хората от смъртта.

Ето затова историята на Дарт Вейдър е толкова интересна – той не става злодей за една нощ, а вследствие на събития, които малко хора биха могли да преживеят, без да се променят завинаги.

Няма нищо подобно около историята на Кайло Рен. Той бива обучаван за джедай, след което научава историята на Дарт Вейдър и хоп! … става зъл. Той просто става зъл! Просто става зъл! Просто става зъл! Няма развитие на характера, няма логическо обяснение защо Кайло Рен е такъв, какъвто е, няма повествование, няма нищо. Той просто става зъл!

Честно казано не знам каква е тази мания в съвременното кино, компютърните игри и дори в съвременната литература – главният антигерой да се държи като непораснало дете, на което са му отнели захарното петле. Естествената реакция, която изпитвам, е да ударя на тоя пубер един шамар и да му издърпам ушите – чувство, което се задълбочава, след като въпросният си свали маската тип „Чернокрилия паток“ или „Доналд Дък“ – достатъчно грозен е и без нея.

Кайло Рен на всичкото отгоре е комплексар – страхува се, че не е достатъчно добър като Вейдър. Но за разлика от Вейдър, който носи маската поради изгарянията си, Кайло Рен я носи, защото иска да прилича на дядо си. Не само комплексар, но и доста бездарен имитатор.

Когато подчинените на Дарт Вейдър не успяват да се справят със задачата си, той с едно леко махване на ръката ги задушава и убива. Хладнокръвно, тихомълком и за ужас на всички останали (включително и за зрителите). Кайло Рен троши играчките си със светлинен меч и ни дразни. Просто дразни.

Като заключение – да нарисуваш един антигерой е доста лесно – дай му само черна броня, дълго черно наметало и някакъв епичен меч. Далеч по-трудно е да му напишеш историята по достоверен и имерсивен начин.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/