Гърция счупи рекорда в сектор туризъм по посещаемост

4
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: plovdivskinovini.com

През отминаващата 2015 година Гърция често беше в центъра на събитията – два пъти предсрочни избори, референдум, затворени банки и капиталов контрол, безкрайни часове на преговори в Брюксел, отбелязва гръцкото издание „Катимерини“ и допълва, че данните за развитието на туризма в страната обаче доказват старата максима, че няма лоша реклама, информира investor.bg

През 2015 година южната ни съседка ще изпрати рекордна година в сектора на туризма. Зам.-министърът на икономиката, околната среда и туризма Елена Кундура коментира, че очакванията са посещенията на чуждите граждани в Гърция през годината да надхвърлят 26 млн., а приходите от туризъм – 14,5 млрд. евро.

Спрямо 2014 година посещенията на чужденци ще бъдат с 4 млн. повече, а приходите ще се повишат с около 1 млрд. евро, сочат още предварителните очаквания на властите.

След трудното начало през юли, когато затворените банки станаха причина за отлив на туристи, чужденците се завръщат. Оживление има и сред гърците. По данни на гражданската авиация в периода януари – ноември пътуващите със самолет в страната (и гърци, и чужди граждани) са 47,2 млн. души или с малко над 10% повече спрямо същия период на миналата година.

Само през летището „Елефтериос Венизелос“ в Атина ще преминат 17 млн. души за цялата 2015 година, сочат още прогнозите. Това е близо до броя на пътуващите, които преминаваха през терминалите на летището в годините преди кризата, допълва „Катимерини“.