КОИ СА НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ НАУЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА 2015 ГОДИНА RAZLICHNITENOVINIVSNIMKI НОВИНИТЕ САМО В СНИМКИ-РАЗЛИЧНИТЕ НОВИНИ

1
Добави коментар

Изминалата 2015-а година допринесе много за развитието на науката като цяло.  Ето някои значими по един или друг начин заглавия, за които може и да не сте знаели, но си струва да отбележим.

През 2015 за първи път лекари изработват гласни струни от човешки клетки. Пробните клетки са накарани да се превърнат в тъкан, която имитира начина, по който работят гласните струни. Откритието ще помогне на много пациенти да възвърнат гласа си.

200 нови вида са открити в Хималаите

Учени от различни организации обявяват, че са открили 211 нови животински вида в източните Хималаи, включително 133 растения, 39 безгръбначни, 26 риби, 10 амфибии, 1 влечуго, една птица и един бозайник. Сред най-интересните открития е синя „ходеща“ змиеглава риба, която може да диша въздух и да живее извън водата до четири дни, и маймуна с обърнат наопаки нос , която киха, когато вали. Откритията показват, че региона на Хималаите е една от областите с най-голямо биологично разнообразие.

Създаден е квас, който произвежда ТНС

ТНС (тетрахидроканабинол) е основната психотропна съставка в марихуаната. Производството на ТНС с бактерии е по-евтино и биологично, което ще помогне в бъдещите изследвания за здравните ползи от употребата на веществото, което за момента се смята, че помага при редица заболявания, включително рак и глаукома.

Учени от университета в Лондон създават първият „изкуствен“ пенис за пациент, загубил своя при автомобилна катастрофа на шест годишна възраст. Учените използват материал от предмишницата на пациента за създаването на 21-сантиметровия орган, който дори може да еректира с натискане на бутон, който задейства помпа, която изпълва пещеристите тела с течност.

Изкуствен панкреас помага на диабетици

Пациенти с диабет тип 1 вече разполагат с първият изкуствен готов за трансплантация панкреас, който да контролира кръвната им захар. Изкуственият орган непрекъснато измерва глюкозните нива и чрез използването на алгоритъм, създаден от учените, автоматично изпуска необходимите нива инсулин.

Гледането на котешки видеа е полезно

От университета в Индиана провеждат мащабно проучване сред 6 500 доброволци, за да установят дали гледането на клипчета с котки подобрява настроението или не. Резултатите не изненадват никого – да, котешките видеа подобряват настроението!

Открита е първата топлокръвна риба

Описана като нещо, което прилича на огромно фризби с тънки червени перки, рибата, наречена опа (opah), е първата позната топлокръвна риба.

Открито е ново състояние на материята

Не всеки ден науката открива ново състояние на материята. Освен твърди тела, газ и течност, вече съществува и състоянието, наречено „метал на Ян-Телър“. В това състояние молекулярните решетки на металите провеждат електричество без загуба на енергия и при високи температури. При използването на рубидий, учените повишават температурата на работа на свръхпроводниците до 35 Келвина.

Леща, която превръща смартфона в микроскоп

От университета в Хюстън разполагат с оптична леща, която, поставена на смартфона, го превръща в микроскоп, на цената от 3 цента. Това ще промени начина, по който се преподава в училище, както и ще подобри работата на малки клиники, които не разполагат с оборудване.

Крем за премахване на татуировки

От университета в Нова Скотия, Канада, са разработили крем, който може да се използва за премахване на нежелани татуировки. Кремът унищожава клетките, които съдържат пигмента на татуировката, без да уврежда околните клетки, за разлика от лазерното премахване, което нагрява пигмента и може да „взриви“ клетките. За сега продуктът е изпробван само върху мишки.

Биолози откриват защо котките обичат кутии

Поведенчески биолози и ветеринари стигат до съгласие защо котките обичат да стоят в кутии и кашони. Способността да се скрие в кутията е свързана с нивата на стрес при котката, като кутията успокоява котешкото съзнание. Котките също така не се справят добре с решаването на конфликти, затова криеницата в кашони вместо съскането е добра алтернатива.

За първи път е изработено изкуствено листо, което функционира биологически. Листото е изработено от хлоропласт и копринени протеини и може да абсорбира въглероден диоксид и светлина, изпускайки кислород, подходящ за дишане. Това откритие ще има огромно приложение при далечни космически пътешествия, които обикновено са невъзможни заради недостатъчното количество кислород.

Първият открит антибиотик за последните 30 години

През януари учените обявиха откритието на нов антибиотик – нещо, което не се е случвало в продължение на повече от 30 години. Теиксобактин лекува голям брой бактериални инфекции и дава надежда за превенция на все повече нарастващото привикване към антибиотици.Източник:fresh-science.com.