От днес минималната работна заплата става 420 лв. :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

2
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google.com

 От днес минималната работна заплата се увеличава с 40 лева и става 420 лева. С по-висок бюджет ще разполагат и семействата, които имат право на детски добавки – помощта за едно дете се вдига с 2 лева, променя се и моделът на предоставянето й.

За работодателите от началото на годината се въвежда електронното подаване на декларациите, с които се удостоверява, че даден служител е бил в болнични, пише БЛИЦ.

 

Освен минималната работна заплата, от днес се увеличава и линията на бедността – доходът, нужен за задоволяване на основните потребности на един човек у нас, става 300 лева.

 

Средномесечният доход на член от семейството, който се взима за изчисляване на различните видове семейни помощи, се запазва на 350 лева, но от 1-ви юли става 400 лева.

 

Детските добавки, които получават хиляди семейства, ще бъдат отпускани по нов модел, според броя на децата. Така за едно дете родителите ще получават 37 лева, за две – 85 лева, за три – 130 лева, а за 4 – 140 лева. За всяко следващо дете ще се полагат по 20 лева допълнително. Малко по-висока ще бъде и еднократната помощ за раждане на трето дете – от 250 лева тя става 300.

 

Макар и от средата на годината, пенсиите също ще бъдат увеличени – с 2.5 процента, изчислени по швейцарското правило. От днес работодателите задължително трябва да подават декларациите към болничните листове на служителите си по електронен път, с електронен подпис, ако са над 10 броя. Ако са до 2 броя, подаването може да стане на хартия или на електронен носител.