Саудитска Арабия екзекутира висш шиитски проповедник | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

СМЪРТНИ ПРИСЪДИ
Саудитска Арабия екзекутира висш шиитски проповедник
Салафитското кралство обезглави 47 души за тероризъм, броят на екзекуциите е стигнал най-високата си точка от 1995 г. насам

02 Януари 2016 12:42
0

принтирай

|

текст

Саудитска Арабия екзекутира 47 души, осъдени за тероризъм, съобщи саудитското министерство на вътрешните работи. Сред екзекутираните е и шиитският сановник Нимр Бакер ал-Нимр, противник на саудитския режим, уточнява АФП.

Правителството на Иран заяви, че управляващите в Саудитска Арабия „ще платят висока цена за екзекуцията на шиитския лидер“. Нимр ал-Нимр беше движещата сила на масовите протести срещу сунитското управление през 2011 г., когато шиитското малцинство изрази негодуванието си срещу маргинализирането на тяхното религиозно малцинство.

Списъкът не включва племенникът на Нимр ал-Нимр – 17-годишния Али ал-Нимр, чиито арест и подлагането му на мъчения предизвика масови протести в света и дори от САЩ.

Екзекутирането на видния шиитски духовник Нимр ал-Нимр от Саудитска Арабия в събота може да предизвика гняв сред младежите от малцинството, предупреди брат му, като същевременно призовава за спокойствие. 

„Това действие ще предизвика гнева на шиитските младежи в Саудитска Арабия“, заяви Мохамед ал-Нимр, призовавайки „мирни протестни действия“. „Ние отхвърляме насилието и сблъсъците с властите, точно като шейхът мъченик ги отхвърляше“, добави братът на духовника.

В специална декларация на министерството на външните работи на Саудитска Арабия се казва, че за изпълнение „смъртните присъди на 47 души, осъдени заради радикалната  идеология „такфири“.  Такфири е доктрината, която позволява на един мюсюлманин да обвини друг мюсюлманин в апостатство и фактически се равнява на смъртна присъда.

Смъртните присъди се изпълняват най-често чрез обезглавяване
––––––––––

Това са първите масово изпълнени смъртни присъди от 1980 г. насам, когато бяха обезглавени 63-ма джихадистки бунтовници, осъдени за окупирането на Голямата джамия в Мека през 1979. Екзекуциите са първите за 2016 г. в ултраконсервативното кралство. През 2015 г. там бяха екзекутирани 153 души – почти двойно увеличение то 90 екзекуции през 2014.

Най-много смъртни присъди са издадени срещу наркодилъри – близо 40 процента от случаите, в сравнение само с 5 процента през 2010.

Саузитското законодателство предвижда смъртна присъда за убийство, трафик на наркотици и изнасилване. Макар и по-рядко, смъртни присъди се издават и за изневяра, вещерство и апостатство.