Вроцлав и неговите гномчета

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Вроцлав бе един от градовете домакини на Евро 2012 в Полша, през 2016 г. е европейска столица на културата, а гномчетата са сред основните му атракции

Заедно със Сан Себастиан в Испания, Вроцлав е тазгодишната европейска столица на културата 2016 (Wroclaw2016.pl).

Десетките бронзови фигурки на градински джуджета (на полски – krasnale) започват да се появяват по улиците на полския град в началото на XXI в. като спомен за „Оранжевата алтернатива“ – антикомунистическо движение от началото на 80-те, възникнало редом с профсъюза „Солидарност“.

Фотогалерия: Вроцлав и неговите гномчета

Тогава Валдемар Фидрих събрал във Вроцлав група съмишленици, които искат да се борят срещу системата не само със стачки, но и с хепънинги, усмивки и любов, разказва полският историк Войчех Залевски пред „Дойче веле“.

Те изписвали местата и часовете на своите акции по стените на сградите, а ако до сутринта властимащите успявали да изтрият сведенията, някой от групата рисувал на мястото оранжево гномче.

Хората оставали с чувството, че гномчетата замазват надписите и се грижат за чистотата и красотата на града – свободен от враждебни слова, допълва историкът.

Но това не било всичко – когато в Деня на детето 1 юни на улица „Швидницка“ се стекли хиляди хора, дегизирани като джуджета в оранжево, те се оправдали пред представителите на реда с аргумента: „Ние не сме хора, а гномчета, а за гномчетата няма забрана на събиранията на публични места“.

Днес там има монумент, но истинският паметник на „Оранжевата алтернатива“ са миниатюрните скулптури из старата част на града, които символизират не само движението, но и различни други каузи. Те са стотици и броят им постоянно расте.

Вроцлав е основан през X век и е главен град на областта Силезия, а с населението си над 600 хил. души е четвърти по големина град в Полша. На общинския стадион там се играха мачове от група А на Евро 2012.

В рамките на подготовката за Европейска столица на културата 2016 миналото лято 27-те градски моста над река Одра станаха сцена на 27 артистични прояви, заснети с 10 дрона.