Моите пътувания в снимки: Южна Италия III част – Алберобело, Локоротондо и Мартина Франка

9
Добави коментар
Maravillosa
Maravillosa

Втората нощувка от нашето пътуване, избрахме да бъде в Алберобело. Както вече споменах, въпреки че разстоянието между Матера и Алберобело е само 70 километра, ако пътувате с обществен транспорт, между двата града, трябва да си отделите поне 3,5 – 4 часа, понеже се налага прекачване в Бари. Пристигнахме в Алберобело към 15:00 часа, имахме план в същия ден да посетим съседните Локоротондо и Мартина Франка, а разглеждането на Алберобело да го оставим за следващия ден. Бяхме отседнали в хотел Silvia – много уютно и чисто хотелче, с прекрасна закуска, леко в страни от туристическата част, но за мащабите на градче като Алберобело, това не е никакъв проблем. 

През септември, когато беше нашето пътуване, влаковете пътуващи между Алберобело, Локоротондо и Мартина Франка, бяха на интервал от половин час, а билетът струваше 1,10 евро. Пътуването до Локоротондо е приблизително 7 минути, а до Мартина Франка 17. Решихме първо да разгледаме Локоротондо, понеже е по-компактно. Центърът се намира на около 15 минути пеша от гарата. Локоротондо е малко градче, разположено на хълм и няма някакви важни туристически атракции. Градът е известен с производството на вино и е приятно място, където можете да убиете един-два часа. Историческият център е с кръгла форма и представлява група от малки, кокетни бели къщички и плетеница от тесни улички. От тук се разкриват хубави гледки към трулите в долината Итрия.

За разлика от Алберобело и Локоротондо, Мартина Франка е голям град. Подобно на останалите градове в този район, съвременната част на града не блести с нищо забележително, затова пък историческият център на града е едно истинско бароково бижу с красиви сгради и неизменните за Италия тесни, криволичещи улички. Според местни историци, Мартина Франка съществува още от X век, когато група хора, избягали от Таранто от сарацинската инвазия, основали малко селце в планината, наречено Сан Мартино. Главният вход на стария град е през Porto Santo Stefano на Piazza XX Settembre, а за да стигнете до него от гарата, трябва да си отделите приблизително 20-30 минути.

Алберобело е малко градче, сякаш излязло от приказките, известно със своите необичайни постройки, наречени „трули“. 

Трулата представлява малка къщичка, построена от варовик и камъни, а покривът е с характерна конусовидна форма. Стените са много дебели и освен, че по този начин се укрепва структурата на жилището, се регулира и вътрешната температура на помещението. 

Всички трули са варосани, а на някои от тях, покривите са украсени с чудновати символи. 

Трули са разпръснати из цялата област на долина Итрия, но в Алберобело са най-много на брой. 

Над 1400 от тези странни постройки са скупчени в два от кварталите на града – Rione Monti и Rione Aja Piccola. 

В Rione Monti  има около 1000 трули спускащи се по малък хълм, повечето от тях са превърнати в магазини за сувенири, хотели и ресторанти.

 В някои от магазините за сувенири, има възможност да се изкачите на покрива на трулата и да видите Алберобело от високо. 

Rione Aja Piccola е по-малко комерсиализиран, с около 400 трули, като повечето от тях са семейни жилища. 

По време на нашето посещение, имаше празник на града. Навсякъде беше украсено както подобава, съпроводено с музика, песни и танци. Е, имаше и недостатък – беше невъзможно да седнеш в ресторант без предварителна резервация :-)!

Приказен Алберобело нощем:

Ако сте отседнали в хотел в Бари, спокойно бихте могли да съчетаете в един ден разглеждане на Алберобело, Локоротондо и Мартина Франка. Имайте предвид само, че влаковете в неделя не пътуват, биват замествани от автобуси, които са на доста по-големи интервали от време. Ааа, ако като нас, сте пристигнали в събота и трябва да се върнете в неделя с автобус, трябва да знаете, че автобусите не тръгват от гарата, както ние си мислехме :-)! Спирката на автобусите се намира на  Viale Bari (първата пресечка в дясно, като тръгнете от гарата, към центъра), а билети се купуват от бензиностанцията отсреща.

*КРАЙ*

Свързани публикации: