9 навика в работата, от които трябва да се отървем

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Кои са нещата, които спъват работния процес

През новата година всеки от нас си поставя някакви цели, разни неща, които да подобри в себе си и в работата си. Едно от основните неща в случая е да се отървем от пречещите ни навици. 

И ако в личен план те гравитират около „повече движение и спорт“, „по-малко вредни храни“ и „да спра пушенето“, в работна среда нещата са много по-прости за изпълнение.

„Бизнес инсайдър“ предлага 9 лоши навика в работното ни ежедневие, без които работата ни ще върви много по-гладко.

1. Спрете импулсивното търсене в Google

Вместо да търсите различни неща, които се появяват в главата ви, направете списък на различните ключови думи, които отговарят на това, което действително търсите. Така разполагате с далеч по-подредена система за търсене.

2. Спрете постоянно да си проверявате пощата

Всяка проверка на личната ви поща отнема средно по около 25 минути от времето ви за работа. Допълнително с това ритъмът ви се нарушава. Оставете настрана телефона си за половин час, докато свършите конкретната задача и нещата ще се случат далеч по-лесно и плавно.

3. Степенувайте по важност задачите

Навикът да се оставят важните задачи за после пречи на самото им изпълнение. Сутрин волята ви е най-силна и тогава изпълнението на трудни и неприятни задачи се случва по-лесно. Ако ги оставите за после, много вероятно е и да има ново и ново отлагане.

4. Твърде много срещи

Освен ако нямате наистина нещо важно, което да кажете на останалата част от екипа, или да се срещнете с клиенти, срещите най-често просто разкъсват работния ден и ритъма на работа.

5. Откажете се от бутона за отлагане на алармата

Веднъж иззвънялата аларма вече е нарушила дълбокия ви и полезен сън. „Доспиването“ не ви прави по-малко уморени, а същевременно отнема няколко минути, в които с упражнения можете да се разсъните много по-качествено.

Виж още: 10 доказателства, че лично сме убили продуктивността си

6. Не прекалявайте с планирането на деня

Разграфяването на деня час по час може да се окаже проблем, особено когато изникне нещо неочаквано. Винаги си оставяйте възможност за лавиране. Разграфете си 4-5 часа от работното време, а останалото го отдайте на задачите, които ще се появят през деня.

7. Не се оставяйте и по течението

Прекаленото планиране може и да бъде вредно, но липсата на план за деня е още по-неприятна и непродуктивна. Поставете си основни задачи, дайте си цел, която да преследвате за конкретния ден.

8. Телефонът може да оцелее и без вашият поглед на всеки 10 минути

Новите технологии направиха животът като цяло много по-лесен, но ни направиха и зависими. Тази зависимост от телефона обаче ни пречи. Никой не може да се съсредоточи изцяло в задачата, която си е поставил, ако през няколко минути гледа в телефона си и отвлича вниманието си със странични неща. 

Виж още: Неща, които ви дърпат назад в живота

9. Отървете се от излишния перфекционизъм

Прекаленото изпипване на нещата може да е пречка в изпълнението им. Поставяйте си цели и ги изпълнявайте, но не оставяйте нищожните детайли да ви пречат. 

Източник: „Бизнес инсайдър“