Маркетинг стратегии за развиване на успешен малък бизнес

2
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

2016-01-04 15:52:00

2016-01-04 15:52:00

Маркетингът е непреодолима концепция за повечето ръководители и собственици на малък бизнес. Много често те не знаят откъде да започнат или в каква насока да се фокусират. Липсата на маркетингов план е често срещана при ръководителите на малък бизнес. В същото време им се налага да взимат маркетингови решения, които да подсигурят гладкото протичане на работните процеси и печалби.

Ако управлявате малък бизнес и искате да постигнете успех в маркетинга, авторите в Marketin.About.com дават 4 полезни съвета:

Изработете изпълним маркетингов план

Маркетингът е всичко онова, което правите, за да направите своя продукт по-видим и забележим за потребителите. Във Вашия маркетингов план трябва да бъдат изразени четирите „Р“-та (на английски) на маркетинговия микс, а именно – продукт, цена, дистрибуция и промоция (product, price, place/distribution and promotion). Ако си създадете свои маркетингов план ще сте една крачка пред конкуренцията.

     2. Правете изкушаващи оферти, които привличат клиентите като магнит

Ваша работа като шеф на малък бизнес е да разберете нуждите на своите клиенти. Знаете ли, че 80% от решенията за покупка са основани на емоции. Необходимо е, да знаете как се чувстват Вашите клиенти. Трябва да ги накарате да визуализират Вашите услуги и да са убедени, че те ще посрещнат нуждите им. Затова създайте оферти, които да докосват въображението.

     3. Създайте дълбока връзка с група от целевите Ви клиенти

Ако завържете връзка с няколко свои клиенти, те мигновено ще се превърнат във Ваши фенове и ще почнат да Ви рекламират пред свои познати. Още по-добре би било, ако на представителите на бизнеса Ви е приятно да се срещат с хората в тази група и да общуват с тях. Колкото по-бързо определите тази група, толкова по-ефективни ще са промоциите и акциите Ви.

    4. Създайте запомняща се идентичност на марката

Тайната на бизнес успеха се определя от способността Ви силно да комуникирате своя бизнес с прецизност и от умението Ви да доставяте ясно дефинирано и постоянно преживяване на хората. Тази практика се нарича  „брандинг“ и правилно приложена успява да накара бизнеса да се развива, като добавя необходимите печалби и клиенти. Или по-просто казано: трябва да отличите Вашата фирма от останалите в бранша. Разберете кои сте и създайте тази идентичност.