Северна Корея взриви водородна бомба

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ИЗВЪНРЕДНА НОВИНА
Северна Корея взриви водородна бомба
Детонацията на ядрения експлозив е била извършена тази сутрин в 10.00 ч. местно време на ядрения полигон Пунгие-ри

06 Януари 2016 10:00
0

принтирай

|

текст

Северна Корея обяви, че е извършила успешен подземен опит с взривяване на водородна бомба – съобщи националната телевизия. .

Това е четвъртият ядрен опит на Пхенян, който бе обявен тържествено тази сутрин по телевизията от ликуваща говорителка, която съобщи, че е детонирана водородна бомба.

„Първият тест д водородна бомба на Корейската народно демократична република беизвършен успешно в 10.00 ч. на 6 януари 2016 г., като част от стратегическата решимост на Партията на труда“ – се казваше в съобщението. „В резултат на успеха на теста с водоподната бомба нашата страна се превръща в голяма ядрена сила. Ние сме широко известни като народ, който поддържа върховна ядрена сдържаща сила с върховно чувство на достойнство. Беше потвърдено, че не е регистрирана никаква опасност за околната среда. 

Президентът на Южна Корея Хак Гьон Хю свика веднага спешно заседание на Националния съвет за сигурност, който трябва да вземе решение как Сеул ще отговори на това предизвикателство. 

Американското сеизмологично дружество регистрира тази сутрин земен трус с магнитуд 5.1 по скалата на Рихтер на 30 км от района на ядрения полигон Пунгие-ри , където Северна Корея извършва своите изпитания.

Диктаторът на Северна Корея  Ким чен Ун обяви точно в навечерието на новата година, че страната му разполага с водородна бомба, но тогава думите му бяха възприети със скептицизъм.