10 съвета как да се възползваме максимално от LinkedIn

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Как да използваме LinkedIn, за да комуникираме по-добре с настоящи и бъдеще клиенти и партньори

Много хора възприемат LinkedIn просто като място, където да качат резюметата си и да се свързват с евентуални работодатели или хора, с които да сформират съвместен бизнес. 

Ако се използва обаче разумно, Linked In също така може да може да ви послужи да повишите продажбите си, да заздравите връзките с клиентите си, да разширите обсега на компанията си, а също така да намерите и нови партньори.

Кен Крог и Дейми Шанкс, експерти в продажбите и собственици на успешни компании в областта на продажбите, дават ключови съвети за това как да извлечете максимално от престоя си в LinkedIn. 

1. Възползвайте се от групите 

Като потребител на LinkedIn вие имате право да участвате в до 50 групи. Погрижете се да попаднете в такива групи, в които още са други хора от вашия бранш и по-специално хора с ключови позиции в компаниите си. Така ще имате пряк достъп до тях за евентуални предложения и сътрудничество.

2. LinkedIn като аларма за контактите

Ако видите, че потенциален партньор или клиент от вашата мрежа публикува нещо в LinkedIn, това може да бъде използвано като сигнал, че сега е правилният момент да го потърсите с предложение. Щом е публикувал нещо, значи има поне малко свободно време и е близо до телефона си или до компютъра си. 

Виж още: Най-важните бизнес групи в „Линкедин“​

3. Добрата снимка помага

Изберете си хубава снимка за профила си – някоя, която да изглежда сериозно и професионално, но не тип паспортна. Усмивката не пречи. Според Кен Крог черно-белите фотографии биха ви отличили от останалите потребители. 

4. Направете списък на хората, които бихте поканили на сватбата си или на погребението си

Колкото и странно да звучи, това е една любопитна и работеща тактика. Отворете списъка с контактите си в LinkedIn и подберете тези, които бихте поканили на сватбата си или бихте искали да присъстват един ден на погребението ви. С този списък вие събирате на едно място хората, които са ви поне в някаква степен близки. От тях подберте тези, с които бихте работили и бихте привлекли като клиенти. 

5. Свържете се с клиентите си

На всяка фирма клиентите са ѝ най-скъпото. Свържете се с всеки един от тях в LinkedIn и ги направете част от своята мрежа. Така ще имате информация за техните публикации и ъпдейти, която може да ви е от полза да изградите по-здрава връзка с тях.

6. Използвайте анализ 3Х3

Преди да се свържете с потенциален клиент, проверете страницата му в LinkedIn и направете анализ 3X3 – отделете 3 минути, за да намерите 3 общи неща с него. Това ще ви помогне да го разберете по-добре, а също така ще имате и с какво да започнете разговор за стопяване на леда. 

Виж още: 60 секунди в интернет​

7. Последвайте компаниите на клиентите си

Следвайки компаниите им, вие ще имате редовна информация за това, което се случва с бизнеса им. Освен това показва, че ви е грижа и искате да установите по-трайни и силни отношения.

8. Промотирайте и споделяйте събитията, които посещавате

Това дава знак на потенциалните партньори и клиенти къде могат да ви намерят за евентуален разговор на живо. Това много би улеснило комуникацията между вас. 

9. Препоръчвайте партньорите си

Отделете време да напишете нещо хубаво за хората, с които вашата фирма работи. Това показва добро отношение, заздравява контакта с тях и също така може да ги подтикне да направят същото, давайки положителна оценка за вашата компания.

Виж още: Четири големи грешки, които фирмите правят в социалните мрежи​

10. Поддържайте профила си актуален

Актуалната информация за вас, дейностите ви, развитието ви и т.н. повишава доверието във вас. Профилът ви в LinkedIn е част от вашата онлайн идентичност. Колкото по-богата е тя на информация, толкова по-представително изглеждате в очите на потенциални клиенти и партньори.

Източник: „Бизнес инсайдър“