Защо спирачките Brembo са толкова популярни?

1
Добави коментар

Създадена през 1961 г., Brembo е лидер в производството на спирачни системи за представителни марки автомобили и мотоциклети. С впечатляващите приходи в размер на 1,8 милиарда евро през 2015 г., компанията е със седалище в покрайнините на Бергамо, който е на 40 км от Милано.

Нейните продукти се доставят на клиенти в 70 страни и има складови бази на Brembo в 16 страни по целия свят. В италианският гигант работят над 7000 души, които са ангажирани в доставката на спирачните системи за леки автомобили, като се започне от Volkswagen Polo през Ferrari LaFerrari и до конкурентните серии като Формула 1 (F1), MotoGP, Формула 3, Индикар, GP2 и GP3.

Кое е това, което прави Brembo толкова добър? Ето някои причини:

Традиции в моторните спортове

През 2015 г. всички 18 MotoGP състезания бяха спечелени от мотоциклети, оборудвани със спирачки Brembo. През последните 31 години, отбори като Yamaha, Honda и Suzuki, както и водачи като Валентино Роси, Еди Лоусън, Хорхе Лоренцо и Мик Дуън са се доверили на Brembo.

Brembo също има 40 годишна история във F1, свързана с последните величия като Михаел Шумахер и Ники Лауда, и настоящи икони като Люис Хамилтън и Кими Райконен. В момента Brembo е доставчик на спирачни системи за два топ отбора: Ферари и Мерцедес, както и за много от други мотосъзтезания, което помага за подобряване на фирменото наследство в тази област.

Струва си да се спомене ролята на дъщерно дружество на Brembo, AP Racing. Придобитата от Brembo през 2000 г., спирачните системи, на компанията базирана във Великобритания, се използват във F1, F3, NASCAR, GT1, LMP1, LMP2 и WTCC. През 2014 г. AP Racing има над 30 шампиони в моторните спортове из целия свят.

Качество и иновации

С над четири десетилетия опит и огромни ресурси за научноизследователска и развойна дейност, продуктите Brembo са на топ равнище и за това толкова много автомобилни компании се доверяват на марката.

Brembo постоянно прави нововъведения, чрез използване на алуминий за спирачните дискове, вместо от чугун, или чрез създаването на прочутия карбоново-керамичен спирачeн ротори в леките автомобили на Enzo Ferrari. Въглеродните керамични ротори са 50% по-леки от чугунените дискове, а също и по-устойчиви на топлина. Дръзкия ход със спирачните челюсти в различни цветове, спечели на Brembo наградата Golden Compass (Италянския Оскар за дизайн), а накладките са направени от съвременни материал, които само Brembo притежава.

Маркетинг

Маркетинговия потенциал на Brembo е без аналог в бранша. Както вече споменахме, компанията има присъствие във водещите моторни спортове, а от 1980 г. BMW, Mercedes-Benz, Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani, McLaren, Porsche, KTM и MV Agusta са се възползвали от спирачките Brembo.

Някои от суперавтомобилите, оборудвани със системи Brembo, включват Pagani Huayra и Zonda F, Porsche 918 Spyder, Ferrari 488 GTB, Lamborghini Aventador и Lexus LFA. В класацията на германското списание Auto Motor und Sport, 40 от 50-те най-добри спирачни системи на автомобили, са оборудвани с Brembo, включително и победителят: Porsche 993 GT3. Посещението на Себастиан Фетел, в база на компанията през миналата година, е добре документирано, а с такъв невероятен набор от клиенти и потребители, Brembo винаги ще привлича интерес в автомобилната индустрия.

Изследвания и Развитие

Brembo инвестира пет процента от общия оборот на R & D в тази дейност и има около 700 души, работещи само в този сегмент, което е повече от общата работна сила на конкурента им EBC Brakes (600 служители).