Трезвениците умират по-рано

1
Добави коментар
infosi
infosi

След 20 години наблюдения учените от Университета на Тексас в Остин, под ръководството на психолога Чарлз Холахан и публикувано всписание Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Те стигнали до заключението, че трезвениците умират по-рано дори и от хроничните алкохолици, т.е. пълният отказ от алкохола е по-опасен от алкохолизма.

В експеримента са взели участие повече от 1800 души на възраст между 55 и 65 години, които били разделени на три групи: алкохолици, умерени консуматори на алкохол и трезвеници, разказва Business Insider.

Установено било, че хората, отказали се от алкохола напълно, умират по-рано от другите. Като цяло, 69% от тях не доживяват до 65 години. Сред алкохолиците такива са 60%, а сред умерените консуматори – само 41%. И тези резултати се получават въпреки факта, че употребата на алкохол очевидно увеличава риска от заболявания и нещастни случаи.

В този случай, зависимостта от други фактори не е проследена – жизнен статус, спортуване, социална среда.

Най-вреден ефект върху човешкото тяло има резкият отказ от алкохола. Ако алкохолик реши да спре пиенето, най-вероятно, че ще си отиде от този свят много по-рано, отколкото ако продължи да пие.

Read more: http://news.plovdiv24.bg/608738.html#ixzz3wdmC17SI