Сърбин се отоплява, като пие бира | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЕВРИКА
Сърбин се отоплява, като пие бира
Математикът Дарко Миличевич от Парачин си направил слънчеви колектори от празни бирени кутии и пести по 1000 лв на сезон

08 Януари 2016 22:42
0

принтирай

|

текст

 

Сръбският учител по математика Дарко Миличевич изобретил уникална отоплителна инсталация за своята дом, с която поддържа нормална температура дори в най-студените зимни дни – от празни бирени кутии – съобщава сръбският вестник „Телеграф“.

Дарко Миличевич е от град Парачин, централната част на Сърбия, и е страстен любител на бирата. Когато не е на работа обича да разпуска с няколко кенчета от любимото пенливо питие. Веднъж докато отпочивал и ровел из интернет се натъкнал на видео в You Tube, което показвало как може да се направи слънчев колектор от …празни бирени кутии.

Речено – сторено. Веднага се заел за работа и тъй като бил сръчен и му се отдавало да майстори какви ли не неща, бързо създал първите два дървени панела, с които започнал да отоплява хола. С помощта на своето изобретение 39-годишния изобретател спестява на семейството близо €1000 на сезон – което представлява близо четири месечни заплати. А създаването и монтирането на отоплителната инсталация му е струвало едва €50 евро.

„Така и така пия  бира, така че трябваше само да намеря начин най-ефективно да съчетавам приятното с рентабилното“ – споделя той. 

Първият си панел изработил от 44 празни бирени кутии, които създал първия си прототип : пробил 22 дупки в две дървени дъски, след това закрепил кутиите една върху друга, преди да пробие малки вентилационни дупки в тях и ги боядисал в черно. Системата му е напълно адекватна на традиционните слънчеви панели – само материалът е различен. След това поставил колектора на слънчевата южна страна на къщата си. Слънчеви лъчи затоплят въздуха в кутиите, а затопленият въздух преминава през кутиите и влиза в хола, затопляйки въздуха вътре.

 

 

Най-скъпият елемент от аматьорския колектор е плексигласовата плоскост, която защитава панела. Използвал е още пенопласт за изолация – за да не се губи топлината. Когато на сръбската нова година температурите паднали до минус 5 градуса Целзий, слънчевият колектор затоплил водата в бойлера до 51ºС.

Разбира се, този панел има и недостатъци: когато няма слънце, няма как да топли. Но когато навън е дори минус 10º, но има слънце инсталацията работи.

Естествено с един панел няма как да отоплява цялата къща. За това според неговите изчислена са необходими колектори с обща площ 20 кв.м.

Сега работи точно по този въпрос.