Витамин Б-1 Тиамин (Vitamin B1 Thiamine): Ревю и Препоръки

1
Добави коментар
HyrsBG
HyrsBG

Публикувана на 19 November 2015 |
Добавена към Статии

Общa информация за Витамин Б-1 Тиамин

Тиаминът е витамин, наричан също витамин В1. Витамин В1 се съдържа в много храни, включително мая, зърнени храни, боб, ядки и месо. Той често се използва в комбинация с други витамини и се намира в много продукти, съдържащи витамин В комплекс. Витамин Б комплексите обикновено включват витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин / ниацинамид), витамин В5 (пантотенова киселина), витамин В6 (пиридоксин), витамин В12 (цианкобаламин) и фолиева киселина. Въпреки това, някои продукти, които не съдържат всички тези съставки могат да включват и някои други, като биотин, пара-аминобензоена киселина (РАВА), битартарат, холин и инозитол.

Хората, вземат тиамин за състояния, свързани с ниски нива на тиамин (тиамин дефицит синдроми), включително бери-бери и възпаление на нервите (неврит), свързани с пелагра или бременност.

Тиаминът се използва и при проблеми с храносмилането, включително липса на апетит, улцерозен колит и продължителна диария.

Тиаминът се използва и при СПИН и за стимулиране на имунната система, диабетна болка, сърдечно-съдови заболявания, алкохолизъм, стареене, вид увреждане на мозъка, наречено церебрален синдром, гангрена, проблеми със зрението, като катаракта и глаукома, морска болест и за подобряване на спортните постижения.

Други приложения включват предотвратяване на рак на маточната шийка и прогресия на бъбречно заболяване при пациенти с диабет тип 2.

Някои хора използват тиамин за поддържане на положителна умствена нагласа; повишаване на способностите за учене; увеличаване на енергията; борба със стреса; и предотвратяване на загуба на паметта, включително и при болестта на Алцхаймер.

Лекарите предписват тиамин при разстройство на паметта, наречено синдром на енцефалопатия Вернике, при други синдроми, свързани с дефицит на тиамин при критично болни хора, при алкохолна абстиненция и на пациенти в кома.

Как действа?
Организмът ни се нуждае от тиамин, за да използва правилно въглехидратите.

Другите имена на Vitamin B1 Thiamine:

Aneurine Hydrochloride, Antiberiberi Factor, Antiberiberi Vitamin, Antineuritic Factor, Antineuritic Vitamin, B Complex Vitamin, Chlorhydrate de Thiamine, Chlorure de Thiamine, Complexe de Vitamine B, Facteur Anti-béribéri, Facteur Antineuritique, Hydrochlorure de Thiamine, Mononitrate de Thiamine, Nitrate de Thiamine, Thiamine Chloride, Thiamine HCl, Thiamine Hydrochloride, Thiamin Mononitrate, Thiamine Mononitrate, Thiamine Nitrate, Thiaminium Chloride Hydrochloride, Tiamina, Vitamin B1, Vitamin B-1, Vitamina B1, Vitamine Anti-béribéri, Vitamine Antineuritique, Vitamine B1.

Приложения на Витамин Б1 Тиамин

Ефективен при:

• Метаболитни нарушения. Прием на тиамин перорално помага за предотвратяване на  метаболитни разстройства, свързани с генетични заболявания, включително болестта на Лей, болест на урина като кленов сироп и други.

• Тиамин дефицит. Прием на тиамин перорално помага за предотвратяване и лечение на дефицит на тиамин.

• Мозъчно разстройство вследствие на дефицит на тиамин (синдром на Вернике-Корсаков). Тиаминът помага за намаляване на риска и симптомите на специфичното мозъчно заболяване, наречено синдром на Вернике-Корсаков (WKS). Това заболяване на мозъка е свързано с ниски нива на тиамин (тиамин дефицит) и често се проявява при алкохолиците. Между 30% и 80% от алкохолиците се смята, че има дефицит на тиамин. Даване на тиамин изглежда помогна за намаляванете на риска от развитие на WKS и за намаляване на симптомите на WKS по време на алкохолна абстиненция.

Вероятно ефективен при:

• Катаракта. Висок прием на тиамин като част от диетата се свързва с намаляване на риска от развитие на катаракта.

• Бъбречно заболяване при хора с диабет. Ранни изследвания показват, че приемането на високи дози тиамин (100 мг три пъти дневно) в продължение на 3 месеца намалява количеството на албумин в урината при хора с диабет тип 2. Албумин в урината е показател за увреждане на бъбреците.

• Болезнена менструация (дисменорея). Ранни изследвания показват, че приемът на тиамин в продължение на 90 дни спира болката, свързана с менструация при момичетата от 12 до 21 години.

Вероятно неефективен при:

• Отблъскване на комари. Някои изследвания показват, че приемането на витамини от група В, включително тиамин, не помагат за отблъскването на комарите.

Недостатъчно доказателства при:

• Спортни постижения. Някои изследвания показват, че прием на тиамин заедно с Пентотенина и пантотенова киселина (витамин В5) не повишава мускулната сила или издръжливост при спортисти.

• Предотвратяване на рак шийката на матката. Някои изследвания показват, че повишеният прием на тиамин от хранителни добавки и източници, заедно с друга фолиева киселина, рибофлавин и витамин В12, може да намали риска от предракови петна по шийката на матката.

• Лош апетит.

• Язвен колит.

• Хронична диария.

• Стомашни проблеми.

• СПИН.

• Заболяване на сърцето.

• Алкохолизъм.

• Стрес.

• Стареене.

• Гангрена

• Други състояния.

Странични ефекти

Тиаминът е вероятно безопасен, когато се приема перорално в предписаните количества, въпреки че са възможни редки алергични реакции и дразнене на кожата. Също така е вероятно безопасен, когато се дава в препоръчаната доза, интравенозно (от IV) от доставчик на здравеопазването. Инжектирането на тиамин е одобрено от комисията по храните и лекарствата.

Тиаминът не може да се усвоява правилно при някои хора, които имат проблеми с черния дроб, пият много алкохол или имат други състояния.

Специални предпазни мерки и предупреждения:

Бременност и кърмене: Тиаминът е вероятно безопасен за бременни и кърмещи жени, когато се приема в препоръчаното количество от 1,4 мг дневно. Не се знае достатъчно за безопасността при използване на по-големи количества по време на бременност или кърмене.

Взаимодействия

За момента няма информация, която да показва взаимодействия на тиамина/витамин В1 с други медикаменти и вещества.

Дозировка

Перорално:

• При възрастни с по-ниски нива на тиамин в тялото (лек дефицит на тиамин): Обичайната доза е 5-30 мг тиамин/ дневно или в единична доза или разделени дози за един месец. Типичната доза за тежък дефицит може да бъде до 300 мг на ден.

• За намаляване на риска от катаракта: дневен хранителен прием от приблизително 10 мг тиамин.

Като хранителна добавка при възрастни се използва 1-2 мг тиамин на ден. Дневен препоръчителен прием на тиамин е: Бебета 0-6 месеца, 0.2 мг; бебета 7-12 месеца, 0.3 мг;  деца 1-3 години, 0,5 мг; деца 4-8 години, 0,6 мг; момчета 9-13 години, 0.9 мг; мъже 14 и повече години, 1.2 мг; момичета 9-13 години, 0,9 мг; жени 14-18 години, 1 мг; жени над 18 години, 1.1 мг; бременни жени, 1.4 мг; и кърмещи жени, 1.5 мг.

Чрез инжектиране:

• Медицинските лица предписват инжекции с тиамин за лечение и профилактика на симптоми на алкохолна абстиненция (синдром на Вернике-Корсаков).

публикувана от
Димитър Атанасов

Димитър Атанасов – Консултант в Хърс.БГ и Фитнес Модел