Термини от маркетинга и рекламата в социалните мрежи, които всеки собственик на бизнес трябва да знае

2
Добави коментар

Ок, вие сте собственик на бизнес или просто човек, решил да навлезе смело в социалните мрежи и изведнъж ви залива вълна от неразбираеми думи, които ви хвърлят в потрес.

Не се страхувайте, никой не се е родил научен. Плюс това винаги можете да наемете специалисти от бранша, които да ви “превеждат”. Все пак е добре да имате идея за какво иде реч и как тези неща допринасят за развитието на бизнеса ви.

1. Хаштаг (Hashtag)

Това е дума, използвана като етикет, за да означи дадена тема и да я направи много по-лесна за намиране от потребителите. Първоначално въведен от Twitter и след това осиновена от всичките сериозни социални мрежи, днес хаштагът е неразделна част от всяка публикация там. Знакът #, който в сферата на информационните технологии принципно се употребява, за да обозначи някаква важна информация, се използва пред думата и я превръща в хаштаг. Така повечето потребители и ваши бъдещи клиенти лесно могат да достигнат до вашето тематично послание.

2. Чек-ин (Check-In, чекин)

Терминът се появи след появата на Forsquare, но и Facebook доста го използва. Означава, че някой се е отбелязал или „чекнал“ на дадена локация и че в момента е там. Терминът вече има твърда позиция в речника на много хора и всички го използват в различни разговорни ситуации.

3. Инфлуенсър (Influencer)

Малко проблематична за превеждане на български дума, производна на глагола Influence, който на английски значи “повлиявам, оказвам въздействие”. Това са хора, които имат силно влияние в социалните мрежи, огромен брой последователи и поведението им винаги е забелязвано и взимано под внимание. Бизнесите често се свързват с тях и им предлагат безплатни проби от продукта или услугата си, като очакват инфлуенсърът да сподели с хората, над които влияе, мнението си за продукта. Тези хора могат да бъдат полезни на бизнеса ви като посланици на вашия бранд или продукт. По този начин може да спечелите много нови клиенти.

Прочетете също: 5 факта, доказващи силата на Facebook

 4.  Обхват (Reach, рийч)

Термин, използван предимно за Facebook. По-скоро се използва рийч, но и обхват е правилно. Основно описва броя уникални потребители, които са видели съдържание на вашата страница. Бива два вида:

Цялостен обхват – броят от уникални потребители, видели съдържание, асоциирано със страницата ви във Facebook за последните 7 дни. (включва  хора, следящи съдържанието на страницата, такива, които са я търсили и такива, които са видели реклами за страницата ви)
Обхват на публикация – това е броят уникални потребители, до които са достигнали вашите публикации.

Допълнително той се подразделя на:

Органичен обхват – Той е безплатен. Това е броят хора, видели съдържание, публикувано на страницата ви без да сте плащали за това на Facebook.
Платен обхват – той се постига, когато платите на Facebook да покаже постовете или съдържанието на страницата ви на потребителите си.

Прочетете също: Пътеводител на маркетинга в социалните мрежи

5. Импресия (Impressions)

Този термин се използва да опише броя пъти, в които дадено съдържание е било показано на потребител в социалната мрежа/онлайн пространството.

Това са някои от термините, използвани от специалистите по маркетинг и реклама в социалните мрежи. Вече няма да се чувствате сякаш ви говорят на патагонски.

Ако все пак не ви се занимава с подобна терминология, винаги можете да се доверите на маркетинг професионалисти, които да помогнат на бизнеса ви да се развие и разрасне.

Ще продължим да ви предоставяме информация и яснота относно социалните мрежи и как да ги използвате максимално. Ако искате да не изпускате нито един от ценните съвети, които даваме ние от Social Media Marketing Pro, харесайте ни във Facebook.

Прочетете също:

6 начина как да оптимизирате вашите Facebook публикации

10 успешни маркетингови кампании във Facebook

Facebook трик: Как да получаваме всичко от любимите си фейсбук страници

Коментари