Проф. д-р Мариана Маринова: Може ли черният бъз да се дава на деца?

1
Добави коментар
teokostov
teokostov

Проф. д-р Мариана Маринова: Може ли черният бъз да се дава на деца?

Закаляването и имуностимулирането са изключително важни за децата. Закаляването трябва да започне още от първите дни след раждането с т.нар. калителен режим. Той всъщност е отглеждане на бебето при подходяща температура с подходящо обличане. След това идва ред на калителните процедури. Закаляването действа дотогава, докато го прилагаме. Не може през лятото да прилагаме закалителни процедури, есента да ги спрем и да се чудим защо детето боледува през зимата, казва проф. д-р Мариана Маринова, педиатър с дългогодишен опит.

От друга страна има естествени имуностимуланти, подходящи както за възрастни, така и за много малки деца, които могат да бъдат прилагани. Естествените средства, които природата ни предлага са най-удачни. Бих дала за пример черният бъз (Sambucus).

Народният лечител Петър Димков преди години бе написал, че един от най-мощните билки, която расте по българските земи е именно черният бъз. Още преди много години тази билка е била основен метод за лечение на кашлица и инфекции.

Когато даваме имуностимуланти на деца трябва да се има предвид, че е необходимо да се консултираме с лекар или фитотерапевт и да се следите внимателно за няколко неща. В продукта не трябва да има консерванти, не бива да има аспартам, за да може да се дава и на най-малките, и не бива да съдържа алергени като глутен напр.

Сиропът от черен бъз се препоръчва за подсилване на организма. Има благоприятно влияние и при възпаление на дихателните пътища, простудни заболявания и др. За деца: по 1 чаена лъжичка, 3 пъти на ден.

Черният бъз се предлага в различни комбинации. Напр. с шипка и бетаглюкани, като се получава мощен противовирусен и противогрипен ефект чрез подпомагане естествената защита на организма. Ефектът се свежда основно до това, че вирусът не може да се фиксира върху клетката и при това положение той не може да проникне и да се размножи. Другият механизъм по който действа тази тройна комбинация е, че се стимулират някои от елементите на клетъчния имунитет, които директно потискат и унижожават причинителите на инфекции- било то вируси или бактерии, обяснява проф. Маринова.