Осмо издание на фестивала „Sofia MENAR“

3
Добави коментар
moringa
moringa

◊ В ПРОГРАМАТА

Осмото издание на фестивала за кино от Близкия изток и Северна Африка „Sofia MENAR“ ще стартира на 14-ти януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център, Институт Сервантес и Къщата музей „Панчо Владигеров”.

В програмата са включени над 50 премиерни заглавия като специален акцент ще бъде поставен върху творчеството на жените режисьори в региона. Сред филмите в селекцията са отличеният с наградата на публиката и с наградата за най-добра актриса от престижния фестивал в Техеран „Окоп 143” на Наргис Абяр, който проследява страданията на майка, чийто син е изчезнал по време на ирано-иракската война.

Две от звездите на хитовата комедия „Амрика” – Нисрин Фаур и Шериен Дабис, участват в режисьорския дебют на палестинката Суха Араф „Вила Тума”. Историята проследява живота на три изискани неомъжени сестри, чието ежедневие се нарушава, когато дъщерята на брат им идва, за да заживее с тях. Преди да седне на режисьорския стол Суха Араф печели множество награди за сценариите на филмите „Булката от Сирия” и „Лимонова градина”.

Голямата звезда на иранското кино Ники Карими също застава зад камерата за поредния си режисьорски проект „Нощна смяна”, в който пренебрегвана съпруга разкрива паралелния живот на своя любим.

Най-гледаният марокански филм „Оркестърът на слепите” също е част от „Sofia MENAR“. Освен на огромен зрителски интерес филмът се радва и на множество призове от международни форуми като наградите за най-добър режисьор (Мохамед Муфтакир) и най-добър актьор от фестивала в Брюксел, наградата за най-добър филм от фестивала в Картаген, наградите за режисура и музика от фестивала в Танжер и наградата за най-добър филм от фестивала в Оран. Зрителите ще се забавляват с историята на самодеен оркестър от музиканти, които понякога се правят на слепи, за да ги канят на женски забави в консервативни марокански семейства, където получават солидно заплащане.

Сред останалите заглавия в програмата са „Три риби” – режисьорски дебют на Хамид Реза Горбани, асистент-режисьор на Асгар Фархади при заснемането на „Раздяла”, бахрейнският „Дървото на сънищата” отличен с наградата на журито на фестивала в Кайро, турският „Душата на прахоляка” с награди за най-добър филм от фестивалите в Адана и Малатия, ливанското предложение за чуждоезичен „Оскар” тази година – „Без него” и мащабният киргизки исторически епос „Курманджан Датка – Алайската царица”.

Като всяка година фестивалът ще предложи и богата селекция от документални и късометражни филми, както и любимата на българските зрители програма „Керван сарай” с филми за пътешествия из всички краища на света.

 

* * *

Фестивалът „Sofia MENAR“ се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София, Институт Сервантес – София и Гьоте институт – София.