Скулптурната градина на морското дъно

1
Добави коментар
Magazine.bg
Magazine.bg

През 2004 г. Джейсън де Кайрес Тейлър е само на 29 години и работи като инструктор по гмуркане в Гренада. Той е изучавал скулптура в колежа, но никога не е имал куража да отдаде напълно живота си на изкуството. Тридесетият му рожден ден му донесъл просветление. Тейлър споделя:
„Осъзнах, че не искам да се занимавам с това през целия си живот. Затова се свързах с правителството и центъра, където работех, и споделих идеята си с морските биолози – да създам подводна скулптурна градина.”
И така, Тейлър започнал да извайва огромни скулптури от цимент, които тежали тонове, и ги потапял до пустеещи части от океанското дъно. Идеята му била да постави ексцентрични предмети под водата, където слънчевите лъчи щели да танцуват около тях, а водораслите, коралите и други морски създания можели да ги използват за свой дом. Крайният резултат е скулптори, дело на двама автори – Тейлър и океанът. Американското интернет списание „Тед” представя осем от проектите на Тейлър, които през изминалото десетилетие е дооформил океана по свой вкус.

Изгубеният кореспондент

Превратности

Банкерите

Антропоцена

Инерция

Тихата еволюция

Тихата еволюция (нощем)

Светецът

Океанският Атлас

Източник: ideas.ted.com

Етикети: интересно лайфстайл любопитно