Как да печелим пари от YouTube? От къде идват парите?

4
Добави коментар
hristomitkov
hristomitkov

Все по-често се сблъскваме с въпроса „Как се печелят пари от YouTube?“ и със сигурност все по-често ще получаваме новини за сензационни YouTube милионери. В тази статия ще ви разкажем от къде идват парите в YouTube и ще изясним модела за получаване на печалба.
 
От къде идват парите в YouTube?
Преди да стане ясно как да печелим от YouTube е добре да изясним от къде идват парите. В YouTube има над 1 милиард активни потребители, които живеят в 75 държави и говорят 61 езика. Тези потребители непрекъснато използват мобилни устройства и настолни компютри за да се забавляват и да се информират по най-различни теми и въпроси. Този милиард е съставен главно от регистрирани потребители с ясни интереси, точни географски координати и демографски профили (+допълнителни данни)  – тези хора представляват потенциални клиенти за всеки бизнес. Всеки бизнес ежедневно има нужда от популярност и по тази причина YouTube дава възможност да се достигне до избрана аудитория с платени рекламни съобщения. Накратко YouTube печели от показване на реклами, а YouTube партньорите получават част от парите на рекламодателите. (Научете как се става YouTube партньор.)

Как се печели от YouTube?
В YouTube се печели от абонаменти, преглеждания на рекламни видеоклипове и кликове върху рекламни банери или текстови реклами. Колкото повече абонати, преглеждания и кликове, толкова повече пари от рекламодатели и спонсори. За да печелите е важно да създавате забавно, интересно и полезно видео съдържание, което да провокира хората да споделят, да оценяват, да коментират и да се връщат отново във вашия канал. (Вижте как да си направим канал в YouTube). За да не бъдем голословни ще ви даден пример с любимото ни куче Денвър – най-виновното куче в YouTube (The Guilty dog Denver). 🙂

Собствениците на Денвър продължават да снимат своята любимка и даряват събраните пари за лечение на болест, която ги е лишила от близките им хора. Това е изцяло любителско видео, което за кратко време генерира милиони гледания и накара хиляди потребители да се абонират за нови клипове с Денвър. При подобен зрителски интерес е напълно нормално да има реклами на зоомагазини, клиники, книги, организации и т.н. В България  рядко виждаме тези реклами, защото се намираме далеч от търговските им обекти и обсега им.

Как да печелим много пари от YouTube?
Престижното издание Форбс (Forbes) за пръв път публикува списък с най-високо платените звезди на YouTube за 2015г. Критериите? – Канал с приход 2,5$ милиниона за 10-то място, а най-добре платената YouTube звезда за 2015г е 25 годишният швед Феликс Келберг по-известен с прякора PewDiePie. За 2015г Феликс има над 40 милиона абонати, които са му донесли 12$ милиона. Феликс не е музикант или кино звезда – той е един от многото Let’s Play геймъри в YouTube. Let’s Play е явление в света на компютърните игри, при което милиони хора гледат как един човек играе и коментира различни компютърни игри.
YouTube България
Сигурно вече се досещате, че успехът на Феликс е непостижим в България по обективни причини като географски, езикови и демографски ограничения. Това в никакъв случай не означава, че няма смисъл да се забавлявате и да създавате полезно видео съдържание. Първоначално печалбите ще са минимални заради ниските цени на клик, но това рано или късно ще се промени. Преди да се захванете с видео съдържание научете за добрите практики или Как да печелим пари от YouTube? 10 рецепти за успех. (+бонус).

Въпреки, че рекламата в YouTube все още е новост в България, моментът е идеален за създаване на видео съдържание и реклама. YouTube България стартира партньорската си програма едва през 2015г и ако сте рекламодател пред вас се разкрива страхотна възможност за изгодна реклама, ниска конкуренция и по-широк обхват.

Вижте още полезни материали за YouTube:
Как се качва видео в YouTube?
Как се печели от YouTube? Монетизация на YouTube канал.
Реклама в YouTube – формати, цени, статистика.
 

Благодаря ви за вниманието. Споделяйте и харесвайте.

Автор: Христо Митков