Как се настройва монетизация на YouTube канал?

1
Добави коментар
hristomitkov
hristomitkov

 “Как се печели от YouTube?” е все по-често срещан въпрос със сравнително кратък отговор – „Научете от къде идват парите в YouTube?“ Монетизация на YouTube канал означава осигуряване на приходи. Монетизирането на канал е допълнителна настройка, която ви дава възможност да печелите пари от вашето видео съдържание. За целта е необходимо да сте YouTube Partner и да притежавате всички авторски права включително за музиката. Колкото повече аудитория ангажирате, толкова повече ще печелите от реклами.

Как работи монетизацията в YouTube?
YouTube използва вашето видео съдържание за да показва платени реклами на точно определени позиции. Позициите зависят от вида на рекламите (текстови, банери, видео) и YouTube предлага 3 основни формата:

InStream е най-популярният формат и е разделен на 3 вида pre-roll, mid-roll, post-roll. Накратко – рекламен видео клип в началото, по средата или в края на вашето видео.
TrueView е формат с опция за пропускане на рекламния клип след 5 секунди.
InVideo е малко поле в долния край на вашето видео и по-често се използва за текстови реклами.
Companion banner е поле за банер към видео клип

Всяко одобрено видео може да се настрои с различни рекламни формати. За да направите аргументиран избор на формати първоначално започнете с всички видове формати и следете за резултатите с Analytics. След като имате данни за поне 10 дни променете настройките според данните и ефективността на отделните клипове.

Как се настройва монетизация на YouTube канал?
Влезте във вашия YouTube канал, кликнете върху вашата профилна снимка и изберете Creator Studio/Студио. Ще се зареди нова страница с меню от ляво – изберете Channel/Канал и кликнете върху Monetisation/Осигуряване на приходи. В този раздел се включва и изключва монетизирането на целия канал. Следвайте стъпките и ако нещо не е наред YouTube ще ви покаже съобщение. В раздела има често задавани въпроси с отговори.

Свържете вашия канал с AdSense. Ако нямате AdSense профил е необходимо да създадете такъв и да следвате стъпките.

Важно: Понякога новата регистрация отнема допълнително време за одобрение и е необходимо да се изчака (до 24 часа).

След като свържете вашия YouTube канал с AdSense проверете кои клипове са одобрени и кои не. Отворете целия списък с вашите видеоклипове и търсете този символ „$“ в зелен цвят. Ако е задраскан означава, че вашето видео не отговаря на някое от правилата за авторство в YouTube.

Вижте цялата ни поредица полезни материали за YouTube:
Как да печелим пари от YouTube? 10 рецепти за успех. (+бонус)
Как да си направим канал в YouTube?
Как се качва видео в YouTube?
Реклама в YouTube – позиции, формати, цени, статистика. 
 

 Благодаря ви за вниманието. Споделяйте, харесвайте и задавайте въпроси.

Автор: Христо Митков