7 бързи стъпки за почистване на хладилник

1
Добави коментар
cleanhelp
cleanhelp

Хладилникът служи за „склад“ на продуктите, с които се храним. Много е важно да се спазва добра хигиена, за да се анулират възможностите за поява на плесен, мухъл или вредни бактерии. Вредители, които могат да се появат не само по стените на хладилника, но и в храната. Напълно е възможно да забравим храна с изтекъл срок на годност, която да доведе неприятната миризма и лоша хигиена на хладилника.

Както при всяка една дейност, когато изготвите план за действие, много добре знаете, че работата е наполовина свършена. За да почистите качествено хладилника, трябва да преминете през няколко основни стъпки.

Кои са основните стъпки при почистването на хладилника?

Първото и най-важно нещо е да извадите всички продукти от хладилника. Разделете продуктите на тези, които са с изтекъл срок на годност, на които има изтича срока на годност и тези, които са си в срок на годност и не нарушена опаковка. Всички продукти, които са с изтекъл срок на годност ги изхвърлете.
Второто и много важно нещо е да изключите хладилника от захранването.
Всички подвижни и откачащи се поставки и рафтове ги извадете и ги поставете в мивката. Ако мивката ви е тясна може да използвате и банята за тяхното почистване. Ако са с по-силна замърсеност ги накиснете в разтвор от топла вода, препарат за миене на съдове и оцет.
Най-добрият и ефикасен домашно направен препарат за почистване на хладилник като използвате сода за хляб, оцет или лимонов сок и хладка вода като разтвора трябва да е 1:1:1. След като си приготвите разтвора го изсипете в пулвелизатор, за да ви е по-лесно при почистването. Напръскайте цялата вътрешност на хладилника с домашния препарата. Ако има по-труднодостъпни места в хладилника ви, използвайте стара четка за зъби. След като приключите с почистването на хладилника, можете с влажна микрофибърна или памучна кърпа да го забършете отвътре.
Сега трябва да обърнете внимание на рафтовете и приставките на хладилника. След като са добре накиснати вземете гъбичка за миене на чинии и веро и ги измийте добре. Ако има махащи се лайсни на стъклените рафтове ги свалете и ги почистете добре. След като сте приключили с тяхното почистване, подсушете ги добре и ги поставете в хладилника.
Ако след хубавото почистване на хладилника все още има неприятна миризма, поставете купичка с прясно мляко или филийка хляб и го оставете затворен за 24 часа.
Сега вече остана да почистим хладилник и отвън. При повечето хладилници компресорът е външен. За да може хладилника да работи правилно трябва да премахнем натрупването на прах, който затормозява работата на компресора. Най-бързият и лесен вариант е като използвате прахосмукачка за обезпрашаването на компресора. Останалата външна част на хладилника можете да почистите отново с домашно направения препарат като след това подсушете със суха микрофибърна кърпа като го избърсвате отгоре надолу и без кръгови движения, за да не останат неприятни за окото линии.

Ако сте решили да почиствате електрическите си уреди, може да прочетете и „Как да почистим фурната?“.

 

See more

Prev:Чист и подреден офис – ключът към успеха!

Back:
Всички