NASA показа снимки на леден вулкан на Плутон | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ОТКРИТИЕ
NASA показа снимки на леден вулкан на Плутон
Изображенията са направени още през юли 2014, но едва сега бяха изучени и анализирани от учените

15 Януари 2016 16:53
0

принтирай

|

текст

Междупланетната станция New Horizons е направила висококачествени снимки на леден вулкан на Плутон – съобщи NASA.

Фотографията е получена на 14 юли 2015 г. и е направена от разстоание 40 000 км от повърхността на планенетата-джудже.

Снимката е получена благодарение на наумните инструменти LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) и MVIC (Ralph / Multispectral Visible Imaging Camera). При анализа на изображението астрономите забелязали един от двата крио-вулкана, които съществуват на Плутон. Той е разположен в местност, наречена Райт Монс.

Дължината й е 150 километров, а в височината е около 4000 км. Ако всички предположения на астрономите се потвърдят, това ще бъде най-големият от известните крио вулкани (ледени вулкани) пояса на Койпер.

Автоматичната междупланетна станция New Horizons на 14 юли се оказа на максимално близко разстояние от Плутон и неговите спътници. Мисията на New Horizons трябва да завърши в средата на 2020-година.

Основната задача на станцията е изучаването на Плутон и неговия спътник Харон. Научное оборудване на станцията е предназначено за събиране на данни за наличието на магнитосфера на планетата джудже, състава на тази атмосфера, състав на повърхността и взаимодействието межзу планетата и нейния спътник.