Парфюмираните свещи и ароматизаторите могат да бъдат опасни за здравето

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Парфюмираните свещи и стайните ароматизатори могат да бъдат опасни за здравето, предупреждават специалисти от Университета в Йорк, Великобритания. Причината е, че дори най-безвредните и натурални ароматни вещества могат да се свържат с въздуха в стаята и да се превърнат в токсични газове. Решение, обаче, има и това са стайните растения.

Особено в зимните месеци, когато проветряваме по-малко заради ниските температури, ароматизаторите и ароматните свещи се превръщат в лесен начин за освежаване на дома и офиса. В същото време, обаче, липсата на свеж полъх отвън може да доведе до натрупването на токсични вещества във въздуха.

Екипът на професор Аластар Люис от Университета в Йорк се заел с измерването на количеството на редица летливи органични химикали в помещения, ароматизирани със спрейове, ароматни свещи и други продукти от този тип. В състава на въздуха са открити различни опасни съединения като бензенът, например. Това е газът, който замърсява въздуха при автомобилното движение.

Най-опасното вещество, обаче, се оказало лимоненът, още познат като дипентен, пише “Daily mail”. Това е оптично активен безцветен течен терпен с миризма на лимон. Той се съдържа в големи количества в кората на лимона и на други цитрусови плодове и е широко използван в производството на смоли, разтворители, повърхностно активни вещества, растителни инсектициди, както и в козметиката. Често влиза и в състава на ароматизаторите с ухание на цитруси.

На пръв поглед това съединение е напълно безвредно – използва се дори при ароматизирането на храни. Сам по себе си лимоненът не е опасен. Опасни са продуктите от реакцията му с други газове, естествено съществуващи във въздуха. В съчетание с озона, лимоненът произвежда формалдехид, който от своя страна е опасен за здравето на човека.

Тези резултати, разбира се, не означават да сложим край на ароматизаторите и парфюмните свещи у дома. Специалистите съветват, ако използваме такива продукти, да подсигурим добро озеленяване на помещението като поставим стайни растения, които да филтрират опасните съединения. Подходящи са Обикновеният бръшлян, здравецът, лавандулата и папратите, които  притежават свойството да усвояват формалдехида и да оставят единствено лимонена, който да освежава въздуха.