Цвете цъфна за първи път в Космоса | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

УНИКАЛНО
Цвете цъфна за първи път в Космоса
Растението е част от космическия проект Veggie на борда на Международната космическа станция

17 Януари 2016 11:29
0

принтирай

|

текст

На борда на Международната космическа станция цъфна за пръв път цвете – циния. Съобщението и снимка публикува в Туитър американският астронавт Скот Кели.

„Да, има и други форми на живот в космоса“ – е написал астронавтът под друга снимка на отгледаното в безтегловност растение.

В съобщение на НАСА се отбелязва, че Кели се е нагърбил с космическото градинарство и се грижи за растенията, които се отглеждат в рамките на проекта Veggie (Веджи – Вегетарианец).

 

Yes, there are other life forms in space! #SpaceFlower #YearInSpace pic.twitter.com/BJFWvQXmBB
— Scott Kelly (@StationCDRKelly) January 16, 2016

 

От NASA съобщиха, че цветовете на астра — циния са били качени миналата година на Международната космическа станция в контейнера Veggie от астронавта Кийл Линдгрен. След като той се върна отново на Земята, ролята на „градинаря“ на станцията пое американецът Кели.
 

Пъпките, които се появиха на 12 януари

––––––––––––––

Американецът признава, че се чувства като главен герой от филма „Марсианецът“, който отглежда картофи на Марс. Той вече е успял да отдели от цветовете на плесен и да реши проблема с водата, която растението трябва да приема.
 

Плесен, появила се върху едно от растенията, която бе отстранена от  „космическия градинар“ Кели
–––––––––––––

Въпреки положените усилия, Кели не успял да спаси две от цветята и те са били върнати обратно на Земята за допълнителни изследвания. Останалите две продължили да растат и на 12 януари се появили пъпки, а напълно цветето цъфнало на 16 януари.

През август миналата година руски космонавти успешно завършиха експеримент по отглеждане на салата в специалния контейнер Veggie. Валерий Корзун и Максим Сураев успяха да отгледат в условията на Космоса разновидност на къдрава маруля, която спада към семейството на зелето.

В рамките на цикъла от експерименти „Растения“ се използва създадената специално за МКС оранжерия „Лада“. Хранителната възглавница в контейнера Veggie осигурява на растението необходимите хранителни вещества, а розовите светлинни диоди позволяват на процента на фотосинтезата да протича напълно нормално.

Кийл Линдгрен (вляво) и Скот Кели пред своята космическа градина хапват червена салата, отгледана на МКС
–––––––––––-

Космическата градина може да се превърне в източник на праха за членовете на екипажа. Това е изключително важно, след като започнат по-дългите мисии – като пътуването до Маркс. Освен това много благоприятен за астронавтите е релаксиращият ефект, който предизвикват цветята със своя растеж и присъствие.

NASA стартира програмата за отглеждане на растения на борда на МКС през 2013 г., след като американският инженер-химик Джон Петит по собствена инициатива се зае да отглежда на космическата станция тиквички.