Санкциите срещу Иран бяха вдигнати :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Международните и едностранни санкции срещу Иран бяха вдигнати, след като наблюдателите на ООН съобщиха, че Техеран е изпълнил условията по споразумението за ядрената програма на ислямската република от юли 2015 г., предава АФП, пише actualno.com/

Новината бе обявена във Виена от върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Одобреното от 28-те страни решение ще влезе в сила, след като бъде публикувано в официалния вестник на ЕС. Това се очаква да стане веднага, предаде БГНЕС.
Преди това американският държавен секретар Джон Кери обяви, че САЩ са изпълнили своята част от ядреното споразумение с Иран и вдигат санкциите, наложени на Техеран за оръжейната му програма. Той потвърди, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е установила, че Иран е изпълнил всички необходими мерки, изисквани съгласно споразумението от юли 2015 година.

Като „славна победа за търпеливия ирански народ“ определи изпълнението на ядрената сделка на Техеран със световните сили президентът на ислямската република Хасан Рухани.
„Благодаря на Бог за тази благодат и се прекланям пред величието на търпеливия народ на Иран. Поздравления за тази славна победа!“, посочва Рухани в официалния си акаунт в Туитър.

Техеран не се е отказал да притежава ядрено оръжие и продължава да дестабилизира положението в Близкия изток. Това пък от своя страна заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Според израелския премиер ако Шесторката (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, които водиха преговорите с Иран) не реагират на всяко нарушение на Техеран, ислямската република може да реши да продължи работата по разработване на ядрено оръжие, да дестабилизира обстановката и да разпространява тероризъм.
Израел, посочва Нетаняху, ще следи за негативни действия от страна на Иран и ще взема всички необходими мерки за безопасността и самоотбраната си.