Дянков: Положението в съдебната система и енергетиката е лошо

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: кадър Нова ТВ

Властите в България, които трябва да са независими една от друга, не са. Преходът в страната не се осъществи както би трябвало, трябваше да се освободим от комунистическата ДС и нещата малко са се променили. Това каза в студиото на Нова телевизия Симеон Дянков, пише Блиц.

 

„Борисов вече има опит, той е премиер за втори път. Има политическа стабилност в страната през последната година, но това може да ни успокоява за известно време и то вече изтече”, допълни бившият финансов министър.

 

Според него, въпросите от последните 25 години остават на дневен ред и в момента България е по-назад в съдебната реформа, отколкото преди няколко години през 2011 година.

 

„За мен са важни резултатите, резултатите от реформите днес са слаби, дори желанието за промяна намалява и става все по-слабо”, уточни Дянков. Той смята, че премиерът не се страхува да бъде направена промяна, но въпреки това нещата не минаха през парламента.

 

„Хората, които нямат полза от реформата са в съдебната система, те се страхуват, да не загубят позиции”, смята финансистът. Той посочи и енергетиката като сектор, който продължава да страда от липсата на промени и да трупа дефицит. „Това ще стане сериозен проблем в скоро време”, прогнозира Дянков.

 

Според него, има и министри, които правят положителни промени в своите ресори. Дянков посочи и имена – Ивайло Калфин, Ивелина Василева, Москов и Румяна Бъчварова. Финансистът посочи, че сега в бюджета на държавата са влезли повече от милиард лева повече, отколкото по негово време, но това не променя състоянието на икономиката.

 

„Стабилността не означава икономически растеж. Сега се крепим на европарите, около 7 милиарда лева влязоха в страната през миналата година, но през тази парите ще са наполовина“, допълни Дянков. Той не вижда причина за предсрочни избори през 2016 година поради липса на алтернатива на сегашното правителство.