Григор стартира с трисетова победа тазгодишното си участие на Australian Open

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: sportal.bg

Григор Димитров стартира с трисетова победа тазгодишното си участие на Australian Open. В среща от първия кръг той отстрани с 6:3, 7:6 (8), 6:3 италианеца Паоло Лоренци, 69-и в световната ранглиста на АТР, пише Sportal.bg. Така българинът си гарантира 45 точки и 60 000 австралийски долара, а във втория кръг ще играе срещу победителя от двубоя между квалификантите Йозеф Ковалик (Словакия) и Марко Трунхеити (Аржентина).

 

Мачът започна лошо за Григор Димитров, който допусна пробив в откриващия си гейм. Отговорът на българина обаче не закъсня и с помощта на мощната българска агитка на корт №3 той веднага направи рибрейк. Във втория си сервис гейм Гришо поведе  с 40:15, а след прехвърлящ удар на италианеца, излязъл в аут, хасковлията дръпна с 2:1. До 4:3 всеки печелеше подаванията си, но 8-ия гейм Григор стигна до два брейкбола и под отекващите възгласи „Давай, Гришо!“ и Българи юнаци“ забоде форхенд уинър по обратния диагонал за 5:3. След това спечелването на първия сет беше въпрос на още само няколко минути.

 

Втората част бе много по-оспорвана и завързана. Сетът започна със сервис гейм на Лоренци на нула, а във втория Гришо спаси две точки за пробив при 1:40 с агресивна игра и добър сервис. Ролите се размениха в третия гейм, когато италианецът отрази три възможности на Димитров за пробив. Двамата продължиха да бъдат равностойни на корта и така се стигна до тайбрек. Той започна с минипробив на Лоренци, който се възползва от неуспешен опит за минаващ удар на българина. Последва ас на Паоло за 3:1, но малко след това той допусна грешка и размяната на полетата дойде при 3:3. Впоследствие италианецът все аванс от две точки – 6:4, след което се стигна до няколко инфарктни разигравания.  В крайна сметка Григор Димитров отрази четири сетбола и с агресивна игра спечели тайбрека с 10:8 точки.

 

Третият сет започна като първия – с пробив на Лоренци. След това той затвърди аванса си за 2:0. Последва рибрейк от страна на Григор за 3:3, след който той не даде нито гейм на съперника си до края на мача.

 

За радост на феновете Григор остана дълго на корта след края на мача и не отказа на никого автограф. Той разписа десетки български знамена и още толкова тенис топки, подадени му развълнувани малчугани по трибуните.