7 любопитни неща, забранени в Китай

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Едва ли сме и предполагали, че някои от тях могат да бъдат забранени през XXI век

Предвид колко много неща се произвеждат в Китай и развиващия се там бизнес, вероятно е лесно да забравим, че става въпрос за тоталитарна държава. И все пак тя е точно такава. За това говорят и множеството рестрикции, които на нас ни се струват нелепи, но в Китай са си съвсем реални.

Ето седем неща, които дори не сме и предполагали, че могат да бъдат забранени: 

1. „Теория за Големия взрив“ (сериалът)

През април 2014 г. властите в Китай спряха от излъчване редица сериали като „Теория за Големия взрив“, „Добрата съпруга“, „Частна практика“ и „От местопрестъплението“, пише „Глобъл Таймс“. Феновете коментираха яростно, че в тях няма никакво съдържание, което да нарушава законите в страната или да предизвиква пропаганда, но според властите част от сериалите са премахнати заради авторски права, а друга – „вредят на суверенитета на страната и нейната териториална цялост“, „провокират младежите да извършват престъпления“ или „провокират създаването на култове и свръхестествени вярвания“. 

2. Брад Пит

На тези актьори е забранено да влизат в Китай заради подкрепата им за независимостта на Тибет. Тибет е част от Китайската държава като автономен район. След идването на Мао Дзъдун на власт в Китай, Тибет е обявен за част от Китай, а през 1950 г. е окупиран и от китайската армия. По време на окупацията в Тибет са убити 1 млн. души и са разрушени са 6000 манастира. 

Връзката с това е подкрепата, която актьорите са оказали на идеята за независимост на Тибет. Знаменитият филм на Брад Пит „Седем години в Тибет“ му коства забрана за влизане в страната. Въпреки това миналата година той все пак посети съпругата си Анджелина Джоли в Шанхай по време на нейното турне за филма „Злодеида“.

По същата причина засегнати от забраната са и други холивудски имена като Харисън Форд и Ричърд Гиър, които публично са се обявили за независимост на Тибет, както и режисьорът Мартин Скорсезе за неговия филм „Кундун“.

Виж още: Защо всъщност Китай спира политиката „Едно дете“?​

3. „Фейсбук“ и „Туитър“

През 2009 г. китайските власти блокираха социалната мрежа „Фейсбук“ заради ролята, която изиграват като платформи за организация на протести. В страната съществуват няколко локални социални мрежи, върху които държавата упражнява сериозен контрол.

Освен „Фейсбук“ и „Туитър“ в страната са блокирани още „Инстаграм“ (отново заради опити да се използва като платформа за организиране на протести), както и редица други сайтове. 

В края на 2010 г. Китайската академия за обществени науки установи, че броят на достъпните сайтове в страната е намалял с 41% за една година, или с 1,3 млн. уебсайта. Съществува дори и платформа, която тества дали даден сайт е блокиран в Китай – Blocked In China. 

4. Жасмин 

След Жасминовата революция в Тунис от края на 2010 г. китайските власти блокират търсенето на думата „жасмин“ в интернет, пише „Ню Йорк Таймс“. Също така цветето е било спряно от продажба в редица цветарски магазини в Пекин. 

Виж още: Китайците вече са длъжни да ползват истинските си имена в чатове

5. Прераждания 

През 2007 г. китайските власти са забранили на тибетските монаси да се прераждат без предварително позволение от Държавния департамент по религиозни дела. Според „Нюзуик“ това се прави с цел подкопаване на влиянието, което Далай Лама (религиозният водач на Тибет) има върху монасите. Според традиционните им вярвания душата на Далай Лама се преражда в ново тяло, всеки път, когато той умре. Задача на монасите е да намерят детето, в което Далай Лама се е преродил и да го възпитат подобаващо, за да поеме поста си.

6. Хитови филми

Според „Гардиън“ годишно се позволяват само 34 чужди филма в страната, като това става само след одобрението на партията. Така всяка година редица филми отпадат по една или друга причина. Последната новина е, че заради очакваното насилие и сексуални елементи в излизащия на 12 февруари „Дедпул“, филмът няма да се появи в китайските кина. Жалко за китайците…

Виж още: Какво купуват богатите китайци

7. „Гугъл“

Най-голямата световна търсачка – „Гугъл“, както и всички други продукти на компанията, като Google+, YouTube, GMail и т.н. са блокирани в Китай. Причината е, че търсачката не филтрира резултатите за Китай според желанията на властите.

Според одобрените от страната търсачки обикновените потребители не могат да достигнат свободно до информация за студентските протести от 1989 г., когато стотици цивилни, протестиращи за демокрация в страната, са избити от армията.

Източник: theepochtimes.com