Леопардов хляб с мляко

1
Добави коментар
prettyc
prettyc

Тази рецепта идва от Франция. Истинска кулинарна приумица за хора с повече време, което могат да посветят за постигането на тази атрактивна, а пробвалите твърдят и вкусна история. На пръв поглед изглежда сложно и трудно, но всъщност не е чак толкова.

Гарниран с течен шоколад този хляб е истинско изкушение и за малки, и за пораснали деца.

Продукти:

25 грама царевично нишесте

250 мл мляко

50 грама масло

70 грама захар

1 чаена лъжичка ванилия на прах

1/2 чаена лъжичка сол

1/2 пакетче на хлебна мая (3,5 грама)

375 грама брашно

За тъмно кафявото тесто:

15 грама какао + 1 супена лъжица мляко

За по-светло кафявото тесто:

5 грама какао + 1 супена лъжица мляко
Смесете млякото, ванилията и нишестето и загрейте сместа на умерена температура като постоянно бъркате, докато се сгъсти. След това дръпнете от печката и добавете маслото и оставете да се охлади за около 30 минути, след което добавете захарта, маята и солта. Омесете меко и еластично тесто на ръка или в кухненския робот.

Разделете тестото на две части, едната покрийте с влажна кърпа, а другата разделете на още две. От едната направете тъмнокафяво тесто, а от другата – по-светло. Измесете двете теста до получаване на хомогенен цвят. Оставете и трите топки тесто да втасват около час и половина на стайна температура. Ако ще печете леопардовия хляб на следващия ден, приберете тестата в хладилника в затворени кутии.

Разделете всяка топка на по 7 по-малки, по този начин ще имате 21 топки.

Оформете фитили от светлокафявото тесто, разточете тъмнокафявото на кора и загънете първото в него. Същото направете с бялото, като завиете в него предишните.

Образуват се масури, които отвън са бели, а сърцевината им е светлокафява, разделена от бялата с тъмнокафяв пласт.

Нарежете ги на парчета, подходящи да ги наредите във кексовата форма, с която разполагате. Наредете ги върху хартия, намазана с масло. Оставете хляба да втаса отново за около час или докато удвои обема си.

Изпечете в умерена фурна на 170 градуса около 40 минути до суха клечка.

Още топъл го намажете с мляко и масло и оставете да изстине върху решетка.

Тази рецепта е от www.cocoebaunilha.com