Анормално развитие на гърдите при тийнейджърките

3
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Развитието на гърдите обикновено е един от първите признаци за достигането на полова зрялост при момичетата. То може да започне на възраст между 8-13 години в резултат на повишаване на нивата на естроген. Развитието на гърдите обикновено продължава през юношеските години, но варира при всяко момиче. Има няколко модела на растеж на гърдите и които могат да изглеждат необичайно и да причинят стрес на тийнейджърката и семейството ѝ.

 

Трето зърно

 

При близо 2% от момичетата се появява трето зърно. В повечето случаи то се получава при наличие на тийнейджърска бременност и обикновено се появява по протежение на линията очераваща от подмишницата до бедрото. Момичетата могат да изберат да премахнат третото зърно хирургически, въпреки че лекарите обикновено препоръчват това да се случи след края на пубертета, когато растежът е завършен.

 

 

Липса на развитие на гърдите

 

Когато момичето няма никакво развитие на гръдна тъкан на възраст 13 години, развитието на гърдите се счита за забавено. Възможно е да не съществува зародиш на гърдата поради деформация на гръдната стена или неправилно развитие на гръдния мускул, но това се случва изключително рядко. Момичета с хронични заболявания, като болестта на Крон, синдром на Търнър или хранителни разстройства, също могат да нямат развитие на гърдите на 13 годишна възраст.

 

Четете още: Тийнейджъри: Как да останете здрави?

 

Прекалено големи гърди

 

Развитието на изключително големи гърди може да доведе до емоционално страдание на тийнейджърката, подигравки от съучениците, а също така и физически стрес. Прекалено големите гърди могат да предизвикат болки в гърба, врата, раменете, главата, дори изтръпване на ръката и пръстите. В някои случаи големите гърди могат да доведат до изкривяване на гръбначните прешлени – състояние известно като кифоза. Ако това се случи, лекарите могат да препоръчат намаляване на бюста след като гърдите са напълно развити.

 

 

Асиметрични гърди

 

До 25% от тийнейджърите имат асиметрично растящи гърди и много от тях достигат до пълна зрялост с една значително по-голяма гърда. Ако разликата в гърдите е прекалено голяма, може да се потърси лекарска помощ на етапа, в който гърдите са съвсем развити. В противен случай, сутиените с подплънки в едната чашка могат да свършат чудесна работа.

 

Четете още: Хранителни разстройства: анорексия и булимия

 

Развитие на гърди при момчета тийнейджъри

 

При някои момчета, също е възможно развитие на гърдите по време на пубертета, но това обикновено отшумява от само себе си през следващите 2 г. Важно е да се отбележи, че употребата на наркотични вещества, включително марихуана, може да влоши състоянието. Възможно е тийнейджърът да се комплексира заради подобно състояние. Въпреки че растежът на гърди при момчетата често е наследствен, родителите трябва да потърсят лекарска помощ, за да се изключат други възможности за хормонален дисбаланс. 

 

Снимки: claudiaheidelberger, Dia™ Foter.com