Германия първа сред най-добрите държави. Къде сме ние?

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

В новата класация, огласена в първия ден на Световния икономически форум в Давос, България заема 48-о място

Германия, Канада и Великобритания съставят челната тройка в новоучредена класация на най-добрите държави в света, която бе огласена в първия ден на Световния икономически форум в Давос. В списъка Best Countries са подредени 60 нации, а сред факторите, взети под внимание, са: устойчивост, културно и икономическо влияния, предприемачество, наследство, приключение, качество на живота. Отчетени са дори обемите на потребителски разходи.

Подреждането е направено след допитване до 16 хил. души, сред които бизнес лидери и други влиятелни личности. Проучването е осъществено от U.S. News & World Report, базираната в Ню Йорк консултантска фирма BAV Consulting и бизнес училището към университета на щата Пенсилвания.

Според авторите му отговорните властимащи трябва да обръщат особено внимание на имиджа и репутацията на страните си, защото това води до повече преки чужди инвестиции, туристопоток и допълнителни ползи за изделията на местната индустрия.

Виж още: 10 факта за Световния икономически форум в Давос

САЩ заемат четвъртото място, но по показателя „могъщество“ са номер 1. Десетката допълват още: Швеция, Австралия, Япония, Франция, Холандия и Дания.

От 11 до 20 място се нареждат Нова Зеландия, Австрия, Италия, Люксембург, Сингапур, Испания, Китай, Ирландия, Южна Корея и Бразилия.

До 30-о място следват Тайланд, Индия, Португалия, Русия, Израел, Гърция, Мексико, Малайзия, Саудитска Арабия и Турция.

В следващата десетица, от номер 31 до 40, са ЮАР, Виетнам, Филипините, Перу, Мароко, Коста Рика, Панама, Чехия, Египет и Аржентина.

България е 48-а, с различно класиране по отделните показатели, като най-ниско е подреждането ни в категориите „могъщество“ и „влиятелни личности“, а най-високо – в „гражданство“, „качество на живота“ и „отвореност за бизнеса“.

Непосредствено преди нас е Тунис, а след нас – Колумбия и Румъния. На последните две меса са Украйна и Алжир.