Необходимостта от „Експерт” писатели, съгласно указанията за търсенето на Google

1
Добави коментар
itgstudio
itgstudio

Докато насоките на Google не просто казват на търговците как да печелят, чрез интернет, или как да си структурирате съдържанието, те осигуряват огромно количество информация за това какво точно Google оценява при самото търсене, което прави една уеб страница с високо качество и как съдържанието трябва да бъде написано. Това с последната част нас особено ни интересува.

Необходимостта от „Expert” писатели, съгласно указанията за търсенето на Google

Не е тайна, че Google винаги е обичал оригиналното, полезно и добре написано съдържание в дълбочина. Много от последните Google актуализации на алгоритъма са проектирани да възнаграждават висококачествените уеб сайтове, които се отличават с ясно, кратко и с професионален писмен вид и съответно на страниците, които се отличават с малко или недостатъчно съдържание, не добре структуриран текст или невнимателно подбират или копират съдържанието си, то Google ги понижава в рейтингите на търсене и съответният им page rank.

Какво е интересното за новите насоки на Google, обаче, е, че те поставят огромен акцент върху необходимостта от „експертни” писатели (копирайтъри), особено на страници, които Google счита че е важно да е с експертно написан текст. Макар да е ясно, че Google винаги е ценил качествено написаното съдържание, изглежда, като че ли сега повече от всякога се поставя повишено внимание и акцент върху важната информация, която може да помогне или по лошото да навреди на много хора, поради тази причина е важно да е написана от „експерти” в дадената област.

EAT: Експертно, Автентично, Надеждно – съдържание – Page Standard

 

eat page standart

EAT е акроним на Google, за какво точно трябва да прави една страница с високо качество на съдържанието. EAT се отнася за „Експертно, автентично, надеждно“ съдържание и обобщава какво точно Google търси във висококачествените страници.

Съгласно раздел 4.3 от част 1 от насоките, „Високо качество на страници и уеб сайтове се нуждаят от достатъчно опит, за да бъдат авторитетни и надеждни отнасящи се за тяхната тема.“

На пръв поглед, това може да изглежда малко неясно, но от Google продължават да разясняват. Насоките посочват, че за да може една страница, да притежава тези качества, то тя трябва да се отличава с „експертно“ съдържание, написана от „експертни“ писатели:

 

Комплексната медицинска помощ трябва да се дава само от хора или организации, които притежават съответната акредитация за това. Трябва, също така, да бъде написана в професионален стил и ще трябва да бъде преразглеждана, актуализирана и редактирана редовно, за да се гарантира, че е въведена качествена и авторитетна информация в сайта. Комплексни финансови съвети, данъчни консултации, или правни съвети трябва да бъдат написани от експертни писатели и също да се актуализира редовно. Важни съвети от уеб страници, които могат да повлияят на финансите на едно лице или на благосъстоянието (това включва инвестиционни страници, страници за ремонтиране на жилището, сайтове за родителски грижи и деца) трябва да бъдат написани от „експертен“ писател. Хоби страници върху теми като хокей, конна езда, или фотография, изискват експертни писатели.

Страници, които не разполагат с това ниво на експертност на уеб страницата или страниците, които покриват обширна тема, но предлагат малко информация, ще бъдат маркирани като ниско качество от оценители на Google. Това важи и за страници с ниско качество на основното съдържание или съдържание, което е просто разсейващо или безполезно.

Какво го прави един копирайтър – експерт?

Сега, вече знаете кои страници изискват експертен писател, може да се чудите какво точно е „експерт“. От Google става ясно, че това зависи в голяма степен от самата тематичност. Ревюта на даден Продукт (отзив – feedback) или за нивото на даден ресторант или хотел например, могат да бъдат считани за „Експерт“, дори и ако лицето, което го напише, не е на тайна вечеря или да е таен клиент. Докато мненията са подробно написани и най-вече полезни, то Google ги счита за „експертно” написано съдържание.

Същото важи и за форума тип дискусии. В този случай, Google предоставя примера на форума за поддръжка и взаимопомощ за – общността на болните от рак, където обикновените хора да предоставят информация, за това колко дълго любимите им хора са живеели с рак например. Макар че тези хора не са лекари и по този начин не са квалифицирани да напишат „експертно“ медицинско съдържание, техния непосредствен опит (това, което нарича Google „всекидневния опит“) за болестта рак – ги прави квалифицирани да напишат такова съдържание.

The Takeaway? Страници изискват различни нива на компетентност. Докато съвети за самата болест – „рак на черния дроб”, трябва да бъде написана от медицинско лице или организация, съвети за справяне с него или грижи в семейна ситуация или среда, може да бъде написана от един човек с непосредствен опит.

YMYL (Вашите Пари или Вашият Живот) Page Standard

ymyl page standart

 

Има някои страници, които Google е поставило под специален контрол. Тези страници се наричат, „Вашите Пари или Вашият Живот“ (YMYL) страници. Примери за тези страници включват:

Страници за електронна търговия, които предоставят платформа за покупки, парични преводи, сметки за плащане и т.н. Страници, които предлагат информация за инвестиране в акции и облигации, планиране на пенсиониране, покупка на жилище, финансиране за колеж, закупуване на застраховка, или подаване на данъци. Страници, които предлагат специфична информация или съвет за санитарните условия, наркотици, психичното здраве, както и храненето. Страници, които предлагат правна информация по теми като издръжка на дете и родителски права, развод, получаване на гражданство, и писане на воля.

YMYL страници са обект на специален контрол от Google, защото нискокачествените страници могат лесно да се отразят отрицателно върху даден потребител на Google, като здраве, щастие, или финанси. Поради тази причина е особено важно, че тези страници, трябва да са с висока степен на EAT и да са написани от квалифицирани експертни писатели. Това както се казва е ако работите по всяка тема, която може да окаже голямо влияние върху потребителите, така че ако влизате в някои от посочените по-горе графи, то си заслужава да наемете „експерт” писател.

Заключение

Докато ние винаги сме знаели, че Google обича висококачественото съдържание, това е очевидно, че сега това е така повече от всякога, Google остойностява даденото съдържание, което е написано от авторитетни експерти и достоверни източници.

Насоки за Качествено Търсене на Google

Тъй като тенденциите за написано висококачествено съдържание, ще се запазят и през новата 2016 година, а най – вероятно ще се засилват изискванията в тази посока, то ние можем да очакваме да виждаме съдържание в уеб сайтовете, които притежават тези черти и те да бъдат възнаградени, докато страници с ниско качество, не добре написано и структурирано съдържание, най – вероятно ще тръгнат надолу в световната ранглиста. Докато „експертно” написаният текст винаги е бил важен фактор, подробно описано в Насоките за Търсене на Google става ясно, че наемането на експертни писатели (копирайтъри) сега е необходимо повече от всякога за един сайт, за да се издига рейтинга, не само в самото търсене, а и качеството на сайта, респективно неговите продукти или услуги. Уеб администраторите ще трябва да инвестират в истински автор, който знае как работи всичко това – една индустрия, копирайтинг expert – вместо просто по-общия SEO Copywriter.

 

Related posts: