Киноа – здравословен живот в малки зрънца

2
Добави коментар
krepkozdr
krepkozdr

Киноа – здравословен живот в малки зрънца

Говорейки за растението киноа, ние може да проследим историята му чак до Андите. Според източниците именно киноата и царевицата са били най-честите растителни храни на трапезата на маите. Според Организацията на храните към ООН, 2013-а година е годината на киноата.

Киноа – произход

Киноа – здравословен живот в малки зрънца

По произход киноата е зърноподобна култура, която е отглеждана предимно заради ядливите си семена. Тя е част от семейство Лободови, а не към семейство Житни. По състава си се определя като продукт с изключително висока хранителна стойност. Имайте предвид, че киноата е семе, а не зърно, което притежава сходни полезни свойства като на спанака.

Как се приготвя киноа?

Ако оставим настрана многобройните ползи от консумирането на киноа, можем спокойно да добавим сред плюсовете и това, че продукта се приготвя изключително лесно и бързо. Това, което бихме препоръчали е киноата да се измие и прецеди, защото в противен случай трудно ще отделите водата. Варенете обикновено става по-бързо от ориза например, а съотношението е приблизително 1:3. Интересно е, че по време на варенето по крайчетата на зърната се образуват малки бели кръгчета, а сърцевината остава прозрачна. Ако пък в плановете ви не влиза варене, то можете спокойно да накиснете зърната и да ги оставите да набъбнат.

Какво да приготвим с киноа ?

Както вече стана ясно киноата е подходяща като за употреба в суров варинт, така и след термична обработка. Продуктът е идеална добавка към супи и салати и е много добра алтернатива на ориза. Някои заведения в големите градове дори предлагат сладка и десерти с киноа. Едната от най-добрите комбинации е киноа с броколи. Сред другите препоръчани рецепти са яхнии със съсове и гарнитури към месни ястия.

Какво съдържа киноа ?

Киноа е била от огромно значение за хранителния режим на жителите на Андите. Вероятно киноа отстъпва единствено на картофите и царевицата. Съдържание на протеини е изключително високо – приблизително 14 % от общата маса. Освен протеините, киноа е източник на фосфор, магнезии,желязо и фибри. Интересно и важно е, че киноа не съдържа глутен.

Summary

Reviewer Киноа – здравословен живот в малки зрънца

Review Date

2015-10-12

Reviewed Item

Киноа – съдържание, рецепти и начин на приготване

Author Rating