7 лесни трика, с които ще спечелим доверие

3
Добави коментар
stuklen
stuklen

Езикът на тялото никога не лъже.

Независимо дали сте бизнесмен или чиновник, ако работата ви е свързана с хора, то трябва да умеете да общувате ефективно с тях. Счита се, че до 93 процента от комуникацията е невербална. Затова е много важно да се усвоите, освен устното общуване, то и комуникацията с езика на тяло. Със следващите 7 лесни трика ще ви помогнат много в обущуването. С тяхна помощ ще спечелите бързо и лесно доверието на събеседника си.

Трик №1: Ефектът на огледало Ефектът на огледалото е термин, с който се обозначава поведение близко до нашето собствено. Той се използва много често, за да се спечели доверието на човека срещу нас. Под ефект на огледалото нямаме предвид копирането на поведението на събеседника ни на 100 %, а леко и едва доловимо да повтаряме жестовете му. Деликатно пресъздайте всяко малко действие. Като се имитират мимиките и жестовете се скъсява дистанцията между вас и човека, с който водите разговор. Ако той говори бавно и спокойно, то трябва да използвате същия тон и интонация.

Трик №2: Без ненужни движения Много често при напрегнат разговор, ако събеседникът ни е нервен, ръката му преминават по тялото, в опит да се премахне да кажем мъх от дрехата си или пък да промени позицията на часовник си. По време на среща избягвайте излишните движения! Те са свидетелство за несигурност. За да изглеждате уверени и спокойни дръжте ръцете си свободни.

Трик №3: Не кръстосвайте ръце или крака! Когато хората кръстосват краката си, те сигнализират, че са притеснени и напрегнати. Тази поза може да бъде чудесен избор, ако искате да покажете несъгласие със събеседника си или просто ако искате да се дистанцират от някого. Щом става дума за бизнес преговори или ако се опитвате да убеди шефа си в правотата си, то тази поза на тялото не е добра идея! Вместо това, разкръстосайте краката си и заемете по отворена поза. Така ще изглеждате по уверен в думите си.

Кръстосаните ръцете също са враждебен сигнал. Те се приемат като знак за отбранителност и скептицизъм. Вместо това дръжте ръцете си сводно до тялото. Най-добрата поза за вашите ръце е да ги държите така, че събеседника ви да ги вижда. Поставете ръцете си така, че пръстите ви да образуват кръг. Тази поза на ръцете ви ще внуши доверие и ще подчертае добрите ви намерения.

Трик №4: Смехът сближава! Няма нищо по красиво от усмихнато лице. Не случайно има сентенция „Накараш ли човека срещу теб да се усмихне, вече си го спечелил“. Усмивката и смехът сигнализират крайната форма на връзка между двама души. Смейте се, когато искате да спечелите събеседникът си. Усмивката е признак на привличане и привързаност. Умела шега по време на интервю за работа може да бъде чудесен ледоразбивач и е прекрасен начин да влезете в контакт с потенциалните си шеф!

Трик №5: Дръжте брадичката си изправена! Когато вдигнете брадичката си, вие показвате увереност. Чрез това си действие ще подчертаете непоколебимостта на думите ви.  

Трик №6: Кимайте! Когато се опитвате да изгради разбирателство със събеседника си няма как да подминем кимането. Това е мощен знак за съгласие с който водите разговор. Кимането създава страхотна връзка по време на комуниказията. Когато слушателят кима показва, че наистина следи разговора.

Трик №7: Изпитайте силата на докосването! Едно леко докосване може да преобърне разговора. Леко потупване по рамото ще изгради много по-силна връзка и ще внуши много повече доверие отколкото един дълъг разговор. По този начин ще се създаде по-добра връзка между вас и събеседника ви.

Тагове разговор | тяло | език | общуване | връзка | поза | комуникация

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!