Спанакъ съ паниранъ хлябъ

5
Добави коментар
Kane
Kane

От 25 яунари 2016 г. ресторанти Хаджидрагановите къщи и Хаджидрагановите изби стартираме инициатива „БЛАЖНО И ПОСТНО“. Чрез нея екипите на Хаджидрагановите къщи и Хаджидрагановите изби ще Ви предлагаме познати и непознати ястия от българската кухня, които сме намерили в старите готварски книги или са предавани от поколение на поколение в различни краища на страната. Ще се постараем ястията да са приготвени по начин, възможно най-близък до автентичния, така че да се докоснете до вкус, който идва директно от миналото. Надяваме се, че по този начин ще можете поне за миг да се пренесете във времето от 19 век, когато са създадени Хаджидрагановите къщи.

Спанакъ съ паниранъ хлябъ е ястие, което със сигурност ще впечатли любителите на постната кухня. Ястието е изключително вкусно и лесно за приготвяне.

Може да опитате „Спанакъ съ паниранъ хлябъ“ между 25 януари и 7 февруари 2016 г. в Хаджидрагановите къщи.

Продукти:

– спанак; – глава кромид лук;- прясно мляко;- бял хляб;- яйца;- краве масло;- черен пипер;

Начин на приготвяне:

Изчиства се 1 кг. спанак и се попарва във вряла вода. След това се отцежда от водата и се насича с ножа. Настъргва се една глава лук и се запържвате в 2 супени лъжици масло, докато лукът стане прозрачен. Опърженият лук се посипва с 2 супени лъжици брашно и се доопържва на вкус. Така приготвеният лук се залива с вода и с малко мляко, като е много важно да не се разреди много. После се подправя с черен пипер и се смесва с 1 яйце. Така приготвената смес се сипва в чиния. Около нея се гарнира с паниран хляб, който се приготвя по следния начин:

Бял хляб се нарязва на филийки, които се разполовяват. Топят се в разбито яйце и се пържат във гореща мазнина до зачервяване. Поднася се в чиния.

Вижте рецептата в оригинален вид от 1920 г.:

Може да опитате „Спанакъ съ паниранъ хлябъ“ между 25 януари и 7 февруари 2016 г. в Хаджидрагановите къщи