Странични ефекти от употребата на ликра

1
Добави коментар
plamiii
plamiii

Ликрата представлява синтетичен плат, който се характеризира със своята еластичност и гладка повърхност. Той обикновено се използва за произвеждането на къси панталонки, клинове, бельо. Ако редовно носим ликра, е важно да сме запознати с няколко основни негови недостатъка.

**Има опасност от развитие на алергии
При по-високи нива на влажност на въздуха, носенето на ликра може да ни направи по-податливи към развитие на алергии. Тъй като ликрата не може да абсорбира влагата, тя остава хваната „в капан“ върху кожата.

Този плат е подобен на пластмасата и процесът, свързан с произвеждането му, изисква употребата на сурови материали, заедно с токсични вещества. При потене те може да се освободят върху кожата.

**Повишен риск от гъбични и бактериални инфекции
Това е друг основен проблем, вследствие на неспособността на ликрата да абсорбира потта – тя се превръща в благоприятна среда за развитие на такива инфекции.

Едно заболяване, причинено от носенето на синтетичен материал, е трихофитията, която причинява кожни възпаления под формата на червени пръстени с пигментация в центъра. Кожното заболяване може да доведе до силен сърбеж.

Други често срещани бактериални инфекции при редовното носене на дрехи от ликра са фоликулит и импетиго. Тези инфекции могат да рецидивират и за лечението им се използват медицински препарати като антибактериални кремове, мехлеми, а в по-тежките случаи и медикаменти.

Бельото от ликра крие голям риск от развитие на гъбични инфекции, защото не позволява на кожата да диша. Тъй като не може да абсорбира влагата и потта, е въпрос на време преди да започне размножаването на гъбички като Candida albicans, които са причина за вагиналните гъбични инфекции. Тази бактерия може да засегне и мъжете, особено през горещините.

Източник: puls.bg