Изкусният ум, принципи Life Success Coaching

1
Добави коментар

Силвия Кинг от Джубили Артс, Уест Бромидж: Много съм развълнувана от това, което каза. Също така съм и малко разстроена, защото аз работя с хора, които си мислят, че изкуството не е за тях. Ние работим с хора от азиатски общества, от африканско-карибски общества, с бели хора от работническата класа. И всъщност това, което ти показваш ме кара да мисля, че бъдещето е в това. Че можем да се освободим от някои бариери, така че тези различни общества да не бъдат дискриминирани поради техните норми. Как ти виждаш нещата? Със сигурност тези обществата и това, което те харесват и виждат като ценно и доставящо естетично удоволствие, и всички тези лимбични работи, когато мозъкът се стимулира между популярната култура и останалата – ние можем да започнем да виждаме пространства по средата и да намерим нещо много интересно.

Рамачандран: Нали разбирате, че очевидно голяма част от изкуството касае снобизъм и че се използва като символ на статус. Това са важни въпроси от политическа и социална гледна точка, но това не е нещо, което аз съм се опитал да разгледам.

Ако се върнем обратно към индийските или африкански етнически групи, мисля си, че това което казвам, е напълно смислено. Ако се върна назад и погледна нашето изкуство… Всъщност твърдя, че Пикасо е взел много от вдъхновението си от африканското изкуство, така че със сигурност можем да се върнем назад и да получим вдъхновение. Това би трябвало да се окуражава, а не се прави.

Джон Хайли, архитект: Според твоя възглед при нас има остатък от 10% атавизъм, ако правилно съм те разбрал. Ако вярваме в способността на човека за развитие, можем ли да предположим, че тези 10% ще намаляват? Ако се върнем обратно назад, то бил ли е този атавизъм 15% или 20%? Това нещо фиксирано ли е? Или е нещо динамично?

Рамачандран: Това повдига въпроси за еволюцията на човешката раса и за бъдещето на нашите мозъци и други такива неща.

Това, което бих казал е, че съм съгласен с твоето твърдение, че в известен смисъл е атавизъм, като се има предвид това, което казах за чайката и трите ленти и всичко останало.

Един тясно свързан въпрос е: Ако е универсално, то универсално ли е само за хората?

Какво да кажем за животните, те имат ли изкуство?

Вие всички знаете за слонове и шимпанзета, които продуцират абстрактно изкуство, което понякога се продава от известни изкуствоведи като работи на изкуството, но нека да спомена птиците бала.

Ако отидеш при бала-птиците в Нова Гвинея, те правят най-невероятно красивите бали и прилагат принципи като групирането – взимат всички червени зрънца и ги събират на едно място.

Правят доста добре подредени редици от зрънца, дори донасят „бижута“ като станиол от цигари и след това ги групират заедно. И те имат сложи арки в техните бали.

Така че тези принципи, някои от принципите, за които говоря като преместването на върха и групирането, преминават не само през бариерите на културите, но и през бариерите на видовете.

Мисля че можете да вземете някоя от тези бали на бали-птиците и да я поставите в галерия и ако не кажете на хората те вероятно ще я купят ще платят много пари за нея.

Следва продължение.

Към лекция 1: Фантоми в мозъка. Към лекция 2: Синапсите и Аз-а. Към началото на лекция 3: Изкусният ум.