Пълнена кокошка

4
Добави коментар
Kane
Kane

От 25 януари 2016 г. ресторанти Хаджидрагановите къщи и Хаджидрагановите изби стартираме своя инициатива „БЛАЖНО И ПОСТНО“. Чрез нея екипите на Хаджидрагановите къщи и Хаджидрагановите изби ще Ви предлагаме познати и непознати ястия от българската кухня, които сме намерили в старите готварски книги или са предавани от поколение на поколение в различни краища на страната. Ще се постараем ястията да са приготвени по начин, възможно най-близък до автентичния, така че да се докоснете до вкус, който идва директно от миналото. Надяваме се, че по този начин ще можете поне за миг да се пренесете във времето от XIX век, когато са създадени Хаджидрагановите къщи.

Пълнена кокошка е класическо ястия от старата българската кухня. Вкусът трудно може да се опише – просто трябва да се опита.

Може да опитате „Пълнена кокошка“ между 25 януари и 7 февруари 2016 г. в Хаджидрагановите изби.

Продукти:

– кокошка; – воденички;- сърца;- дробчета; – яйце;- стар лук;- картофи;- домати от буркан;- свинска мас;- червен пипер;- черен пипер;

Начин на приготвяне:

Очистена кокошката се напълва със следната плънка. Нарязват се много на ситно воденичката, дробчето и сърцето на птицата. Туря се едно яйце и едно парче от среда на хляб, предварително намокрено и добре изкиснато, добавя се сол и черен пипер. Всичко това добре се размесва, напълва се кокошката си е зашива. Така приготвената кокошка се туря да ври със сол. Когато наближи да уври, се добавя целина, един морков, два домата и една глава лук (цяла). След като кокошката уври добре, се пече във фурна с картофи, мас и червен пипер. След като се опече, се нарязва на филийки. Поднася се в чиния, гарнирано с картофи.

Вижте рецептата в оригинален вид от началото на XX в.:

Може да опитате „Пълнена кокошка“ между 25 януари и 7 февруари 2016 г. в Хаджидрагановите изби.