7 предимства на гардероба капсула

9
Добави коментар
boleyn
boleyn

Защото хората, които могат да имат всичко, предпочитат да носят едно и също?

Напоследък много се говори за капсулен гардероб. Това е нещо като запас дрехи, съставен от десетина неща, които се комбинират помежду си и до такава степен пасват на личността ви и стила ви на живот, че повече не е нужно да имате.
Все повече богаташи и видни личности откриват достойнствата на пестеливия гардероб – дали ще е неизменното черно поло на Стив Джобс, сивият тишърт на Марк Зукърбърг или саката на Ангела Меркел „капсулираният гардероб“ – набира популярност.

Защото хората, които могат да имат всичко, предпочитат да носят едно и също?

1. По-малко решения

Колкото повече решения ви се налага да вземате, толкова повече пада качеството им. За хората, от чиито решения зависи много, спестяването на второстепенни дилеми като „какво да облека днес?“ отваря време за други мисли.

2. По-малко време

Не си даваме сметка колко време губим в избор на дрехи, докато не спрем да го правим.
AdMe.ru разказват за интерен експеримент, при който група хора в продължение на 3 месеца трябвало да разполагат само с 33 неща за обличане. Съкращаването на гардероба довело до повече време, по-спокойно и безстресово приготвяне и излизане за работа.

3. По-малко стрес

Край на колебанията: Дали това не е прекалено официално, а онова твърде небрежно?
„Започвах да съжалявам за това, което съм облякла, още преди да се кача на метрото – казва Матилда Кал, арт-директор на нюйоркска галерия. – Откак се обличам в бяла памучна риза и черен панталон имам един повод за безпокойство по-малко.“

 

Стив Джобс е христоматиен пример за капсулен гардероб – черно поло, джинси, маратонки.

 

4. По-малка загуба на енергия

Към този принцип се придържа прочутият режисьор Кристофър Нолан. Не само подборката на голям гардероб иска енергия, но и поддръжката му – отбелязва той.“  Трябва да се подрежда и ревизира, пере, глади – все неща, за които успешните хора най не биха искали да губят време и енергия.

5. По-малко, но по-качествено

Това, че имате много дрехи, не значи че ги носите.
„Преди имах купища дрехи, които не харесвах истински или не ми бяха удобни. Капсулният гардероб е като класен ресторант. Имам много по-малък избор, но знам, че каквото и да подбера, ще е страхотно. Не просто изглеждам по-добре, но се чувствам по-добре.“ – споделя млада майка, върнала се на работа.

Фрау Меркел неизменно се облича в сако с добра кройка, мени се само цветът

 

6. Култов статус

„Да носиш едно и също всеки ден е култово – казва младата нюйоркска писателка Алис Грегъри. – Това е лесен и достъпен начин да се почувстваш известен. Носенето на един и същи костюм отразява вашата зрелост, стабилност и постоянни ценности. Неслучайно и героите на детските книги винаги са облечени по един и същи начин – те са като пример за подражание, неизменни и надеждни.“

7. По-малко загуби

Бъдете честни – в гардероба ви има неща, които никога не сте облекли, нали? Пресметнете сега колко ненужно похарчени пари са това.