Как да различим настинката от грипа?

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Температурите преминаха над нулата, а с тях нагоре тръгна и рискът от заразяване с грип. Щамът H1N1 “Калифорния” вече е установен в страната и атакува най-вече хора в активна трудоспособна възраст. Уязвими сме и към настинки, отново заради сравнително високите амплитуди между дневни и нощни, минимални и максимални температури. И при простуда, и при грип пациентът има сходни симптоми, а леченията също се припокриват, но въпреки това е добре да правим разлика между двете състояния.

И двете заболявания засягат дихателните пътища. Независимо дали става дума за настинка или грип е добре да реагирате веднага, да се посъветвате с лекар и да започнете лечение, за да избегнете усложнения. Добре е, обаче, да се прави разлика между двете заболявания, тъй като грипът може да бъде доста по-опасен.

На първо място, вирусите на настинката се развиват по-бавно. Грипът удря изведнъж, докато симптомите на простудата се задълбочават постепенно. При настинка симптомите могат да продължат до 2 седмици, докато при правилно лечение грипът отшумява за около седмица.

Обикновено настинката започва с раздразнение и болки в гърлото. Малко по малко пациентът започва да развива хрема. Температурата при настинка рядко е много висока, но при усложнения може да се повиши. Липсата на апетит също е рядко явление, както и главоболието. Секрецията е по-силно изразена.

При грип симптомите атакуват внезапно. Грипните състояния са характерни с висока температура, болки в мускулите, треска и изтощение. Пациентът няма апетит, изпитва главоболие, изпотяване, болки в гърдите, задух. Кашлицата е суха. Симптомите на синузит, отит, бронхит са много по-тежки. Най-характерна е цялостната отпадналост и безсилие.

И при простуда, и при грип, пациентът трябва да приема имуностимулатори, но лечението на грипните състояния може да стигне до антибиотични средства при усложнения. Вирусите на настинката са много, поради което не може да се синтезира ваксина. Освен това, организмът не може да си изгради универсален имунитет, поради което простудите ни атакуват доста по-често.

Превенцията и на двете заболявания включва здравословна диета, прием на стимулиращи имунитета храни и напитки, избягване на контакт с болни и стриктна хигиена. Пациентите с простуда или грип трябва да останат у дома, за да предотвратят риска от заразяване на околните.