От минус 20 до плюс 15 градуса е изпитание дори за здрави хора

2
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Температурните аномалии и големите амплитуди от минус 20 до плюс 15 градуса са стрес за организма и изпитание дори за здрави хора. Това заяви пред Епицентър.бг началникът на Клиниката по кардиология в столичната болница „Св. Анна“ доц. Божидар Финков. По думите му през последните дни са зачестили случаите на хора, които се оплакват от стенокардия, рязко понижение или повишение на кръвното налягане, има и повече инфаркти и инсулти.

 

„Това се дължи на факта, че в екстремно студените дни, както и при рязкото покачване днес на температурите, се натоварват изключително много всички системи, но най-много страдат сърцето и белите дробове. Най-застрашени са хората с исхемична болест, сърдечна недостатъчност, както и хипертониците“, предупреди доц. Финков. Най-разумното нещо, което могат да направят сърдечно болните е да си стоят вкъщи, да не забравят да си пият лекарствата, да си почиват повече, а при засилване на оплакванията да потърсят веднага помощ, посъветва кардиологът.

 

„Ако в следващите няколко дни времето се задържи сравнително топло организмът ни постепенно ще се приспособи и проблемите при по-чувствителните пациенти би трябвало да отшумят“, добави доц. Финков. При следващото застудяване и падане на температурите под минус 10 градуса обаче сърдечно болните отново трябва да са нащрек, ако им се налага да излизат навън да не го правят на гладен стомах, да се обличат добре, задължително да слагат шал, шапка и ръкавици, даде напътствия медикът.