6 трика да отслабнете чрез салати

1
Добави коментар
biomall
biomall

Някои салати могат значително да увеличат обиколката на талията ви, особено тези в редица ресторанти или заведения за бързо хранене. Те спомагат за качването на килограми, тъй като са в прекомерно количество и изобилстват от висококалорийни съставки. Но пък ако пропуснете някои от компонентите, като например дресинга или протеините, салата ще ви се стори твърде оскъдна и много скоро след като я хапнете ще огладнеете отново. Кои са идеалните съставки, за да си подсигурите перфектен здравословен микс?
Ето какво показват проучванията в тази област:

1. Използвайте дресинг за салатата, на основата на зехтин.

Защо? Много от хранителните вещества – по-специално витамините A, D, E и K са мастноразтворими, което означава, че тялото ви не може да ги абсорбира и да ги използва занапред без да сте консумирали допълнително олио или зехтин. Така че, дресингът без зехтин не е никак добра идея. Проучванията установяват, че хората, които хапват салати със зехтин имат по-високи нива на каротеноиди (витамин А-подобни съединения) в кръвта си. Плюс това, достатъчно изследвания доказват, че тези ненаситени мастни киселини могат да помогнат за стопяването на мазнините на корема. Може да допълните дресинга и с оцет, който доказано освобождава мазнините: проучванията показват, че той може да помогне за предотвратяването на повишена кръвната захар след хранене.

2. Направете си салата със зеленолистни зеленчуци.

Всеки такъв зеленчук – зелена салата, айсберг, спанак, притежава собствени уникални хранителни вещества и здравословни ползи.  За оптимално хранене, смесете няколко от тези зеленчуци.  Добавете си и подправки, като босилек или магданоз, които подсилват вкуса на салатата и ви зареждат с антиоксиданти, които се борят с болестите. Колкото по-естествено ароматна е салатата, толкова по-малко висококалорийни съставки ще трябва да добавите за вкус.

3. Кажете „да“ на сиренето.

Когато се добавя в умерени количества, нискомасленото сирене помага за поддържането на здравословно тегло, изгарянето на мазнините, и създава усещане за ситота, защото е богат източник на калций, който помага за освобождаването на мазнини. Гарнирайте салатата си със стърготини пармезан, няколко филийки моцарела, или настърган чедър и ще си оближете пръстите.

4. Разчитайте на протеините.

Независимо дали ще изберете печено пиле или сьомга, соеви ядки, тофу или някакви семена, това ще ви засити. Придържайте се към здравословните порции, за да запазите калориите в норма.

5. Добавете много зеленчуци и плодове.

Изследванията показват, че много витамини и минерали имат уникални синергични ефекти, което означава, че са още по-мощни, когато се консумират заедно. Така че подсилете салата си с колкото се може повече различни зеленчуци или плодове. Моркови, краставици, различни цветове чушки, броколи, грах, ябълки, ягоди, малини или круши – имате много възможности за избор, за да получите разични комбинации, в зависимост от това, което ви допада.

6. Пропуснете крутоните.

Крутоните от бял хляб имат малко хранителни вещества и висок гликемичен запас, което означава, че причиняват рязък скок на кръвната захар. Вместо това ги заменете с ядки или семена и различни зеленчуци. Нуждаете се от още въглехидрати? Може да си добавите кафяв ориз или киноа, която е добър източник на протеин.