Изкусният ум, въпроси 5, компютри и изкуство

1
Добави коментар

Водеща: Твоят учител професор Ричард Грегъри иска да те пита нещо.

Професор Ричард Грегъри: Рама, можеш ли да поставиш твоите закони в компютри и да накараш компютрите да нарисуват картини, и то като използват идеята за преместване на върха?

Рамачандран: Това е добра идея и си мисля, че това което ще стане е, че колкото по-добре разбираш законите и колкото по-добре можеш да ги специфицираш в поредица от стъпки във формата на алгоритми и след това ги поставиш в компютър ще получиш образ, който със сигурност ще бъде повече доставящ естетическо удоволствие, отколкото случайна драсканица.

Но дали ще бъде велико изкуство, просто защото си използвал тези закони, или ще бъде просто кич – това е всъщност сложната част. Нали разбирате, как да го направим не-кич и истинско изкуство, гениална творба, това още не знаем.

Водеща: Смяташ ли, че ти знаеш Ричард?

Професор Ричард Грегъри: Аз мисля, че ти можеш да провериш своите закони и да покажеш какво още е нужно, освен законите на невроестетиката, за да се получи изкуство.

Това може да е нещо интересно, което да опиташ. Вероятно ще можеш да дадеш определение за кич чрез неспособността на компютъра да сътвори истинско изкуство.

Рамачандран: Точно така.

Арон Слоуман философ, департамент компютърни науки Университет Бирмингам: Има един художник, Харолд Коен, който е направил компютърна програма, която има същото име като мен AARON и ако отидеш в Google и напишеш Harold Cohen AARON можеш да получиш линк към версия на тази програма, където да кликнеш и тя да нарисува картина. Можеш и да я купиш.

Рисунките на тази програма са поразителни, те наистина се продават. Познавам хора, които са си сложили такива рисунки в рамка и са окачили уголемената им версия на стената.

Той всъщност не обяснява как го прави, освен че казва, че програмата прави нещо по начина, по който той би го направил.

Рамачандран: Това е добро за заключение.

Водеща: И аз мисля така. Благодаря на всички!

Следващата седмица сме в Оксфорд за четвъртата от тазгодишните Рийд лекции. Интригуващото им заглавие е „Виолетови номера и остро сирене. Неща, които са ни вече познати и какво общо има това с начина, по който са свързани жиците в мозъка ни.“

Следва продължение.

Към лекция 1: Фантоми в мозъка. Към лекция 2: Синапсите и Аз-а. Към началото на лекция 3: Изкусният ум.